Додик: Кандидати за Дом народа – Ковачевић, Новић, Новаковић Бурсаћ и Шпирић

Лидер СНСД-а Милорад Додик потврдио је данас у Бањалуци да ће кандидати ове странке за делегате у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ бити Радован Ковачевић, Никола Шпирић, Сњежана Новаковић Бурсаћ и Средоје Новић.

Додик је рекао да ће бити учињено све да наведени клуб има капацитет да штити интересе Републике Српске на нивоу БиХ.

„Имаћемо то. Мислим да то већ имамо. Када дође вријеме за избор делегата, гдје се у наведеном клубу бира њих пет, ми ћемо имати заједнички приједлог за четири из СНСД-а и то ће омогућити ефикасан рад ове структуре“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка владајуће коалиције у Бањалуци.

Он сматра да до маја наредне године неће бити формирани органи на нивоу БиХ, те додаје да муслимани нису у позицији да ишта одређују на том плану, јер ће блок Срби-Хрвати политички одредити ко ће од Бошњака ући у заједничке институције.

Додик је рекао да ће генерални секретар Народне скупштине Републике Српске бити Боран Босанчић из ДЕМОС-а.

„Један потпредсједник Скупштине биће из највеће опозиционе партије. Три остала потпредсједничка мјеста иду по принципу – за Бошњака СНСД-у, за Хрвата СНСД-у, док СП даје Србина“, рекао је Додик.

Он је додао да је циљ да се Влада и Скупштина што прије изаберу и почну бавити својим политикама након што је усвојен буџет за наредну годину.

„Бавићемо се и питањима реформског карактера и доношења одређених закона које смо најавили. А што се тиче Вијећа народа Српске, договорили смо структуру у циљу да обезбиједимо избор руководства“, рекао је Додик.

Додик каже да ће након што ступи на дужност предсједника Српске, у складу са дефинисаном платформом владајуће коалиције и политикама које иду у корист Српске, разговарати са свим другим партијама у вези са њиховим учешћем у власти, било да је ријеч о СПС-у, ДНС-у, „Покрету за државу“, па и опозиционим партијама којима ће упутити позив.

„Ми смо у оквиру владајуће коалиције у Републици Српској на данашњем састанку у Бањалуци дефинисали наше основне политике с којима ћемо наступати према другима“ рекао је Додик и додао да ће учешће других партија у власти Српске зависити од њихове подршке Клубу Срба у Дому народа БиХ, те СНСД-овим и коалиционим политикама на нивоу БиХ.

Он је додао да ће на том плану настојати да укључи све да раде у интересу Српске јер долазе изазовна времена.

„Желимо обезбиједити висок степен политичке усаглашености без обзира на политичке припадности“, рекао је Додик и додао да је важно да све српске партије на нивоу БиХ заједнички штите интересе Срба и Српске.

Он је оцијенио да је Српска институционално стабилна, те да је састанак коалиције био квалитетан и показао изузетан степен јединства и усаглашености заједничких политика.

СРНА

Share With: