Додик: Зинтересованост Мађарске да детаљно прати рализацију пројекта у Српској (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је замјенику министра спољних послова и спољне трговине Мађарске Левенту Мађару што је у Градишци присуствовао презентацији пољопривредне механизације у оквиру програма подршке Владе Мађарске, те оцијенио да је то доказ заинтересованости Мађарске да детаљно прати реализацију овог пројекта.

Додик је новинарима у Градиши након презентације програма пољопривредне механизације, опреме и алата мађарске производње изјавио да је презентација овог програма доказ да се реализује све оно што званичници двије земље договоре, те да са мађарским премијером Виктором Орбаном дијели многе политичке вриједности.

„Сматрам да је веома важна ова наша сарадња. Ово је први корак, идемо даље и наставићемо са тим и у неким другим сегментима. Вјерујем да ћемо, када се заврши први дио овог програма вриједног 100 милиона, наставити даље“, додао је Додик.

Мађар је изјавио да програм подршке мађарске Владе пољопривредницима у Републици Српској долази у вријеме осјетљивих политичких околности у свијету и да показује да двије земље стабилно иду договореним путем.

„Ово показује да, упркос тешким условима, идемо стабилно путем који смо договорили са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и у томе нас неће пољуљати никакав међународни притисак ни у будућности. Вјерујемо да заједно можемо да изградимо просперитетну будућност у Европи, а она таква не може бити без вас“, истакао је Мађар.

Он је итакао да Мађрска осјећа одговорност за стање у земљама овог региона и да јој много значи напредак свих у њеном окружењу.

„Међу пријатељима ипак нису довољене само ријечи, него и ђела. Због тога смо и осмислили пројекат који ће допринијети развоју и модернизације пољопривреде у Републици Српској“, рекао је Мађар.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила захвалност Мађарској за подршку развоју Српске, за добру сарадњу и разумијевање прилика на овом подручју.

„Захваљујемо Влади Мађарске за добро разумијавање свих политичких прилика, или боље рећи неприлика у БиХ и овом региону, а посебно за партнерство и пријатељство које смо изградили током претходних година“, рекла је Цвијановићева новинарима у Градишци.

Она је истакла да је ово једна од важних посјета званичника Мађарске и прилика да буде представљено шта та земља жели да ради у будућности у Српској.

„Ово је програм подршке пољопривредницима који је инициран од мађарског премијера Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика“, подсјетила је Цвијановићева.

Премијер Српске Радован Вишковић изјавио је да се већ на прољеће може очекивати и други програм подршке Мађарске привреди Републике Српске, који ће се односити на помоћ малим и средњим предузећима.

Вишковић је рекао да је Мађарска сличне пројекте до сада радила у шест земаља, од којих су четири чланице ЕУ, те да је Српска прва у којој овај програм није везан за подршку мађарској националној мањини.

„Тиме је овај програм још већи доказ пријатељстава Мађарске и њеног премијера Виктора Орбана према Републици Српској и српском народу. Овакав вид подршке пољопривредницима веома је важан јер долази у вријеме које је веома тешко за пољопривреду, праћено сушом и поскупљењем свих репроматеријала који се користе у производњи“, нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да аграрни буџет у Републици Српској ове године износи 110 милиона КМ, да је у прошлој години Влада за помоћ у набавци механизације пољопривредницима издвојила 24 милиона КМ, те да је у претходне четири године набављено више од 1.000 нових трактора у Републици Српској.

„Влада ће пратити реализацију програм подршке Мађарске и реаговати уколико се покаже да је интересовање наших пољопривредника веће од одобрених средстава“, поручио је Вишковић.

default

У Градишци је данас одржана велика промоција програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској. Пољопривредници су могли да погледају дио разноврсне понуде механизације и опреме у оквиру заједничког пројекта влада Републике Српске и Мађарске.

М.Малешевић

Share With: