Додик: Долазимо у Доњу Градину како би се завјетовали на трајни мир

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Доња Градина представља мјесто сјећања гдје тишина говори више од ријечи.

 Не могу да потиснем ни сјећања и бол као дјечак рођен испод Козаре, гдје сам се јежио од прича преживјелих.

Жеља комунистичких власти да сатру причу о Јасеновцу није успјела, баш као ни идеја да се сви Срби побију овдје, као и на осталим старатиштима, Јадовну, Пагу, Старој Градишци, Сајмишту – навео је Додик.

Поручио је да се у Доњу Градину долази како би се сви завјетовали на трајни мир.

– Не долазимо да би се завјетовали на нове сукобе и ратове, него на мир. Вјерујем у свијест нација у региону да сачувамо драгоцјени мир – наводи Додик.

Како је нагласио, само тамо гдје Срби имају државу имају и сободу, а гдје то није био случај Срби су масовно страдали.

Он је истакао да је дан прије пробоја логораша у Јасеновцу побијено 700 жена.

– Дакле и када се дошао крај, усташе су убијале, желећи да нас осакате као народ, али и покажу монстроузност такозване НДХ, као најгоре творевине. Да су имали довољно времена ни нас данас не би било овдје – рекао је Додик.

Додик је истакао да су Доња Градина и Јасеновац само дио српског страдања и тешке историје у 20. вијеку, који је преполовио српску популацију.

Додик је изјавио да је важно да Српска заједно са Србијом обиљежава овај дан, али и неке друге важне датуме.

– Хвала и предсједнику Хрватске Зорану Милованићу, који је дистанцирао од усташких злочина, што показује да у регији има снаге да се превазиђе тешка прошлост. Нама не сметају ни Бошњаци, нити Хрвати, али мјеста нашег страдања морају бити опомена и залог за будућност, и то је приоритет Републике Српске, која жели живјети у слободи. Нећемо на штету других народа, али нећемо ни себе запоставити – додао је Додик.

Share With: