Добит Шумског газдинства Градишка у 2021. години око 600.000 КМ

Шумско газдинство Градишка у потпуности је испунило план физичког обима производње за 2021. годину, а финансијска добит ће износити око 600.000 КМ, изјaвио је директор овог газдинства Славко Шпањић, гостујући у емисији „Биланс стања“ Радио Градишке.

Шпањић је појаснио да Шумско газдинство Градишка годишње купцима испоручи 148.000 кубних метара различитих дрвних сортимената, од чега нешто више од 63.000 са подручја Градишке, а остатак са подручја Српца и Прњавора.

„Сортиментна структура производа била је нсшто боља него претходних година. Од укпно испоручене количине, од 35 до 40 одсто се односило на високо вриједне дрвене сортименте, а остатак на огревно дрво. Зaвршни финaнсијски биланс се још ради, али прелиминарне прoцјене говоре да је добит око 600.000 КМ“, навео је Шпањић.

Он је додао да у посљедњих десетак година отварују просјечну годишњу добит око 400.000 КМ.

Говорећи о испоруци огревног дрвета чаланови Удружења пензионера и других удружења, Шпањић је истако да су испоручили огрев, али да  је некима наручена количина испоручена тек након септембра.

„Разлог је недостатак радне снаге кода је у питању рад са цијепаним дветом, односно метарицама. Уколико би се пензионер одлучили да наруче огрев у виду трупаца то би много лакше и у краћем временском периоду могли да испоручимо“, рекао је Шапњић.

Он је додао да  цијене огрева за пензионере и друге повлашћене категорије заначајно нижа од тржишне.

Шпањић рекао да је Влада Републике Српске донијела нови цјеновник за дрвне сортименте за 2022. годину, те да су цијене у односу на претходне године више за 3 КМ по кубном метру када је огревног дрвета, а значајније поскупљење се односи на висококвалитетне дрвне сортименте, односно трупце за индустријску прераду.

Говорећи о значајним пројектима за 2022. године, Шпањић је навео да је закључен тенедер за избор извођача радова за реконструкцију и доградњу управне зграде Шумског газдинства у Градишци, додајући да је вриједност пројекта око 630.000 КМ.

М.Малешевић

Share With: