Дивљач и ситни глодари опасни по младе воћњаке

Дивљач и ситни глодари зими наносе највише штете воћњацима и на усјевима озимих жита, гдје је приликом прегледа уочено присуство активних рупа од глодара, навели су агрометеоролози.

Највећу штету младим воћњацима наносе ситни глодари /мишеви и волухарице/, зечеви и срне, наведено је у седмичном Агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода, у којем се истиче да је разлог томе недостатак хране.

„Глодари зими наносе штете и стрним житима – хране се посијаним сјеменом, настављају исхрану на изниклим биљкама, правећи на житним пољима празна мјеста“, указали су агрометеоролози.

Послије јучерашњег дана са кишом, сусњежицом и снијегом, данас се, према прогнози метеоролога, очекује суво вријеме, само су у источним крајевима могуће падавине које ће у другом дијелу дана престати.

Сриједу, четвртак и петак, 9, 10. и 11. фебруар, обиљежиће сунчано вријеме уз промјенљиву облачност и топло за ово доба године, док се у дане викенда очекује ново наоблачење са кишом, сусњежицом и снијегом.

Јутарња температура ваздуха биће од минус 10 до нула у вишим, у нижим од минус два до пет, а максимална дневна од минус два до седам у вишим крајевима, у нижим од девет до 15 степени Целзијусових.

Share With: