Дејановић: Противградна превентива спремно улази у нову сезону

Системом противградне заштите на крају прошлогодишње сезоне, обухватањем подручја Херцеговине, биле су покривене 43 локалне заједнице у Републици Српској и дјелом у Федерацији БиХ, а ове године план је да се заштитно подручје прошили и на Тузлански кантон, рекао је директор Противградне превентиве Српске Тихомир Дејановић, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

Дејановић је истакао да је Противградна превентива прошле године својим дјеловањем успјеле да спријечи веће штете од града, те додао да је већина припремних радњи за нову сезону завршена.

„Прошле године Противградна превентива је на располагању имала 4.000 ракета, од којих су 1.594 испаљене, а са остатком ракета улази се у нову противградну сезону. Тренутно је у току поступак јавне набавке за још 1.300 ракета које ће бити на залихама почетком маја, што ће бити довољно за сезону“, навео је Дејановић.

Он је подсјетио да је на подручју 43 локалне заједнице које су обухваћене системом противградне заштите распоређено око 350 противградних станица, од којих је 120 аутоматских лансера и 35 приземних генератора.

„Ове године биће настављен процес аутоматизације који је кренуо са сјеверозапада Републике Српске, тако да ће већи број класичних станица бити замијењене аутоматским лансерима“, додао је Дејановић.

Он је закључио да Противградна превентива Републике Српске већ сада по ефикасности и техничкој опремљености има један од најбољих система заштите од града у Европи, те додао да је у наредном периоду планирана набавка једног противградног авиона и изградњу трећег радара.

Противградна сезона у Републици Српској почиње 15. априла, а завршава 15. октобра.

М.Малешевић

 

Share With: