ДЕЈАНОВИЋ: ВЕОМА ЗАХТЈЕВНА ПРОТИВГРАДНА СЕЗОНА, ИСПАЉЕНО 1.318 РАКЕТА

У току ове противградне сезоне на брањеном подручју које покрива Противградна превентива Републике Српске на градоносне облаке током 24 дана дејстава испаљено је 1.318 ракета, што је много изнад вишегодишњег просјека од 22 дана са дејствима и око 750 испаљених ракета током сезоне, изјавио је Срни директор овог предузећа Тихомир Дејановић.

Он је истакао да је ова противградна сезона једна од најзахтјевнијих у посљедњих 20 година, наводећи да је јуче на подручју од Српца до Бијељине испаљено 114 ракета.

„Најнестабилнији дан био је прошли петак на суботу, када смо имали дејства од 2.00 до 4.00 часа. Испаљено је више од 210 противградних ракета, али нису забиљежене штете од града“, навео је Дејановић.

Већих штета од града, додао је он, није било ни у цијелој првој половини противградне сезоне.

Дејановић је истакао да је према статистичким показатељима период са најинтензивнијим дејствима управо друга половина маја и јун мјесец, али да су се ове године настабилности наставиле и у јулу.

„Надам се да ће доћи до смиривања атмосфере и да ће бити падавина, али без великог грмљавинског невремена, удара вјетра. Појаве невремена на овим просторима током сезоне биле су углавном са великом количином падавина у кратком року, што је узроковало и поплаве. Било је и јаких удара вјетра који је чупао дрвећа а град је била само ријетка нуспојава, што није карактеристично за наше подручје“, рекао је Дејановић.

Он је додао да је Противградна превентива у ову сезону ушла са залихом од 2.600 ракета, те да је набављено још 1.300.

Сезона противградне заштите у Републици Српској почела је 15. априла и траје до 15. октобра.

СРНА

 

Share With: