Да ли сте знали да су банане природно радиоактивне и да су бобичасто воће

Банане су природни извор радиоактивног изотопа. Истина, једна банана нема довољно радиоактивних елемената да активира сензоре, а поготово да наштети људима. Иако су радиоактивне, шансе да вас банане убију радиокативним зрачењем су готово равне нули. Морали бисте стати испред 200 огуљених банана да би ефекат зрачења био једнак оном на рендгенском снимку, а тек 20 милиона банана би изазвало смртоносно тровање радијацијом. Када би стали у непосредну близину 500 милиона огуљених банана, то би било једнако као да сте 10 минута стајали поред нуклеарног реактора у Чернобилу, одмах након експлозије.

Банане не расту на дрвећу. Оне расту из корјенасте структуре и највећа су зељаста цвјетница на свијету.

Према ботаничким дефиницијама: малине и јагоде нису бобичасто воће, али зато банане јесу. Ботаничка дефиниција бобица је “меснато воће произведено од једног јајника”, а банана савршено одговара овој дефиницији.

Банана је једна од првих биљака коју су људи почели селективно узгајати и то око 8000 године прије нове ере.

Иако се свакодневно конзумирају широм свијета, банане су посебно важне у источној Африци, гдје представљају један од главних извора хране за око 50% становништва. У овом дијелу свијета, годишња потрошња може бити чак и више од 400 кг по особи. Банане су, посебно за земље у развоју, једна од најважнијих намирница.

У цијелом свијету се сваке године поједе више од 100 милијарди банана, што их чини четвртим највећим пољопривредним производом, одмах након пиринча, пшенице и кукуруза. Оне се узгајају у више од 130 земаља широм тропског подручја, а око 90% свих банана на свијету расте на малим фармама и већина се конзумира локално.

Share With: