Дан града: Положени вијенци жтвама Другог свјетског и Отаџбинског рата

Полагањем вијенаца и цвијећа у спомен-парку у Градишци, жртвама Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата, те откривањем бисте генерала Војске Републике Српске Рајка Балаћа, данас је обиљежен Дан града, 24. април.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће на овај начин наставља традиција окупљања грађана, који се поводом Дана града присјете и поклоне свим погинулим цивилима и борцима.

Говорећи и генералу Рајку Балаћу, Аџић је навео да је Градишка изњедрила шест генерала Војске Републике Српске, али да је генерал Балаћ погинуо у директним ратним дејствима, 4. новембра 1994. године.

Он је навео да је 1991. године генерал Балаћ био у војној служби у Македонији, али да ниједног тренутка није размишљао да ли да се врати на своју родну груду, брани свој народ и помогне у одбрани Републике Српске.

Ћерка генерала Балаћа, Тања Балаћ истакла је да откривања бисте њеног оца у Градишци код ње пробудило осјећаје среће, туге и поноса.

Она је захвалила граду и грађанима Градишке јер су се сјетили свог суграђанина, генерала Балаћа одајући пошту њему и свим погинулим борцима.

Дан града обиљежава се као сјећање на 24. април 1945. године, када је Градишка слобођена у Другом свјетском рату.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Никола Крагуљ истакао је да је Градишка у Другом свејстаком рату за слободу дала више од 16.500 жртава, од којих око 14.500 цивила и више од 2.000 бораца.

„То говори о трагедији и напорима који су трајали четири године да би дочекали слободу, која је за српски народ најсветија ријеч. У 20. вијеку, у три ослободилачка рата погинуло је више од 20.000 становника Градишке. Сви су они погинули бранећи своју територију, а не у освајачким ратовима. Нека свијет који данас прекраја историју зна да никад нисмо никоме наметали своју вољу, него само бранили своје“, нагласио је Крагуљ.

Вијенце и цвијеће на споменике жртвама Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци положиле су делегације градских и републичких институција, организација проистеклих из претходних ратова и представници политичких партија.

М.Малешевић

Share With: