„Дан без аутомобила“ обиљежен у Градишци (ФОТО)

Затварањем саобраћаја у центру града на неколико часова Градишка је обиљежила 22. септембар, „Дан без аутомобила“. У спортском и забавном програму који се састојао од неколико различитих полигона учествовали су најмлађи становници града Градишка, предшколског и школског узраста.

Сваке године се обиљежавању 22. септембра радо одазивају ЈПУ „Лепа Радић“ и  ОШ „Васа Чубриловић“.

„У нашем програму физичко васпитање је заступљено тако да су дјеца физички ативна, а недавно смо успоставили сарадњу са школом спорта која омогућава додатно да се дјеца ангажују што је свакако добро за будуће таланетоване спортисте“ рекла је координатор ЈПУ „Лепа Радић“ Градишка, Драгана Граховац.

Директор ОШ „Васа Чубирловић“ Владимир Станишљевић,каже да се доста пажње посвећује физичкој активности што говори и само окружење школе , те да је потребно да одвоји сваки дан по 15 минута за неку активност.

Из школе спорта „Каспер“ из Бања Луке Филип Бабић, рекао је како је ово одличан догађај на којем малишани тестирају своју моторику.

Покровитељ манифестације „Дан без аутомобила“ је и ове године Градска управа Градишка. Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић каже да се ова манифестације у Градишци организује од 2002. године. Она сматра да је циљ да се најмлађима укаже на предности пјешачења, вожње бициклом, односно да смањимо загађење животне средине и да допринесемо већој безбједности грађана.

Европски дан без аутомобила промовише бициклизам и друга немоторизована кретања тако што се сваког  22. септембра дјелови града затворе за аутомобиле. Циљ је смањити кориштење аутомобила, а самим тим и загађање ваздуха, те тако допринијети развоју еколошких услова живота.

Н.Миљковић

Share With: