Дана без аутомобила обиљежава се 22. септембра

Свакодневни живот тешко можемо замислити без аутомобила. Као највише коришћен вид транспорта, аутомобили су имали велики утицај на сваки аспект друштва, почевши од стила живота, преко окружења, до економије. Тренуци без саобраћајне гужве и буке су права ријеткост, због чега их људи у свијету посебно обиљежавају, током специјалног догађаја “Недеља без аутомобила”

Поводом Дана без аутомобила, који се обележава 22. септембра сваке године, и ове године широм свијета одржаће се различите активности, са циљем да се возачи аутомобила подстакну на коришћење алтернативних и еколошки прихватљивијих превозних средстава.

Овај дан заиста долази као освежење ако се зна да у данашње време тешко можете пронаћи филм, тв емисију или књигу, у којима се не приказује или не помиње ово превозно средство, поред тога што га већ и превише употребљавамо.

Подсећања ради, први дани без аутомобила организовани су у Великој Британији, Исланду и Француској 1995. године, а исте године основан је и неформални конзорцијум Свјетског дана без аутомобила. Прва национална кампања организована је у Великој Британији 1997. године, док је Европска комисија 2000. године подржала иницијативу и промовисала 22. септембар као Дан без аутомобила широм Европе. Исте године, Комисија је проширила програм на Европску недјељу мобилности.

Share With: