Данас је „СВЈЕТСКИ ДАН ФОЛКЛОРА“

Унеско га је прогласио у знак сјећања на дан када је Вилијам Томас 1846. први пут употријебио ријеч “фолклор“.

Фолклор је скуп традиционалних културних израза једног народа, као и дисциплина која је одговорна за изучавање истог . Ријеч, као таква, је англицизам који се формира с ријечју фолк, што значи „људи“, и лоре, што преводи „наслијеђе“.

Фолклор израз је културе у свим њеним манифестацијама: занатима и народној медицини, усменој историји, легендама, шалама и изрекама, музици и плесу, вјеровањима и празновјерјима, као и одређеним обредима и обичајима, између осталог.

Као такав, фолклор је дио колективног наслеђа заједнице, која се вијековима спонтано развијала и преносила усмено с кољена на кољено. Отуда је фолклор темељни дио културног идентитета народа или нације.

Појам фолклор осмислио  је британски антиквар Вилијам Томас  1846. године како би упућивао на оно што је у то вријеме било познато као ‘популарне старине’.

За прославу фолклора и културног изражавање народа, Унеско (Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу) именовала је 22. август сваке године као Свјетски дан фолклора.

О Фолклору у Градишци разговарали смо са Предсједником КУД-а Коловит Мирком Борјановићем који је рекао :

„Данас је све мање фолклорних друштава која могу опстати, на жалост сви смо осјетили утицај пандемије. У Граду је активно неколицина друштава који су успијели да опстану.Сви смо ту како би првенствено сачували дио наше богате традиције. Свима је познато да је основ сваког КУД-а играње традиционалних игара, учење дјеце,младих и одраслих игрању кола, пјевање пјесама, свирање и неизоставан дио да би то све било комплетно је народна ношња.Тешко јесте, али ево уз велики труд и залагање чланова има, може се радити и функционисати. Све то је пропратно учешћем на многим фестивалима,гдје се требамо представљати играма нашег краја и наше републике јер другачије не смије бити. У друштвима се одржавају свакодневно пробе од најмањих узраста да одраслих људи. У нашем друштву је поред учења игара и пратећих елемената, развијена и свијест о очувању оригиналних народних ношњи, реконструкције истих кроз радионице и укључивање свих у рад. Такође кроз пјевачке групе чувамо и наше традиционалне пјесме.“

На подручју града има неколико КУД-ова:Мирково коло-Врбашка, Петар Кочић-Н.Топола, Козара-Г.Подградци, Дукати-Ламинци, Рогољи-Рогољи, Лепа Радић-Кочићево, Бехар-Дубрве….

Р.Калабић

Share With: