Данас је Свјетски дан млијека

Први јун се обиљежава као Свјетски дан млијека. Прво обиљежавање овог датума је одржано 2001. године с циљем скретања пажње на млијеко и млијечну индустрију. Додатну важност овај Дан има у организацији индивидуалних националних обиљежавања како би се показало да је млијеко глобална храна.

Породица Шврака из Врбашке код Градишке производњом и продајом млијека бави се 50 година, имају укупно 120 грла и дневно производе од 900 до 1050 литара млијека.  Кажу да су задовољни својом производњом у коју улажу много труда и рада те се планирају проширивати.

Предсједник градишког Удружења мљекара Недељко Дејановић, каже да са плсманом нема проблема. Дневна производња се креће од 150 до 200 литара млијека.

Ови произвођачи цјелокупну производњу млијека пласирају на домаће тржиште. Градишки мљекари истичу да је цијена млијека је у благом порaсту и тренутно износи 0.71 КМ.

Недељка Дејановића је обрадовала вијест да је Компензациони фонд Републике Српске одобрио исплату 7.430.000 КМ произвођачима млијека у овој години ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона.

Удружење мљекара у Градишци има око 60 чланова, те се годишња производња креће око 10 милиона литара млијека.

Н.Миљковић

Share With: