Данас је Међународни дан дјетета

Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се oобиљежава 20. новембра на датум када су од стране Генералне скупштине Уједињених нација усвојена два најважнија документа која се тичу дјечијих права: Декларацију о правима дјетета 1959. године и Конвенцију о правима дјетета 1989. године. Овај датум установљен је и обиљежава се с циљем да подсјети и сензибилише јавност на обавезе које друштво има према дјеци и најбољем интересу дјетета.

Активности поводом обиљежавања овог дана, у складу са принципима Конвенције о правима дјетета, а у оквиру ингеренција ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, реализоваће се, као и претходних година, исплатом једнократних новчаних помоћи за све близанце из породица, корисника права на додатак на дјецу у Републици Српској, који су рођени у периоду између манифестација ,,Међународни дан дјетета 2021.“ и ,,Међународни дан дјетета 2022.“

Основни принципи Конвенције о правима дјетета су:
право на живот;
опстанак и развој;
најбољи интерес дјетета;
право на партиципацију и
право на недискриминацију.

Међународни дан дјетета обиљежен је у Основној школи „Козарска дјеца“ у Крушкику с циљем промоције различитости и инклузије дјеце са потешкоћама у развоју. Овај датум посвећен правима дјеце обиљежен је и у другим установама.

С.С.Ц.

Share With: