Данас је велика светковина за Србе у Сјеничаку на Кордуну: Освећење обновљеног храма Свете Петке (ФОТО)

Темељно обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве, у народу познатије као Свете Петке, у селу Сјеничак на Кордуну код Карловца биће освећен данас, у недељу 31. јула 2022. године.

Свечани чин освећења у црквеном обреду познатом као троносање, предводиће епископ горњокарловачки Герасим уз саслужење свештенства и монаштва. Учесници овог великог и важног догађаја за Сјеничак, и за цијели српски народ на Кордуну су културно-умјетничка друштва, СКПД “Просвјета”, пјевачке групе и други умјетници.

Обнова цркве трајала је десет година. Допринос томе дало је 447 приложника, појединаца, институција и удружења из цијелог свијета.

Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић.

На листи приложника су Милош Пругинић из Тивта, Кордунаши из Чикага, а више од 20 одазвало се акцији прикупљања прилога коју је у Немачкој спровео Перо Чекелиш, Миле Рудан из Канаде… Већи дио радова извели су добровољно, мјештани Раде Шкаљац, Душан Мркаљ, Љубан Падежанин, Милић Мркаљ, Зоран Јурас, Милош Царевић-Демо, Миња Наход, Борис Бијелић и други.

У радовима је учествовао и свештеник Радослав Анђелић.

Црква је на 300. годишњицу 2015. стављена под кров, након чега су услиједили радови на унутрашњем и спољашњем уређењу, а прикључена је и струја.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тога храма 1934. године озидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле и срушиле.

На инцијативу Срба из Канаде и исељених сјеничараца 1989. године започета је обнова храма која је прекинута 1995. године, након протјеривања Срба у хрватској акцији Олуја. На истим темељима 1989. године, тадашњи владика горњокарловачки Симеон Злоковић, 2012. године благословио је почетак обнове.

У црквеној школи у Сјеничаку, прву писменост стекао је Сава Мркаљ (Сјеничак 1783. – Беч 1833. ) реформатор српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језик.

Српскоправославна парохија и црквена општина Сјеничак насељена је око 1680. године и обухвата села Сјеничак, Моравци, Ковачевац, Пркос, Ласиња, Црна Драга, Муљци и Селница.

Програм
Свечаност у Сјеничаку почиње у 8,30 дочеком Његовог преосвештенства епископа горњекарловачког Герасима. Након тога, у 9 часова је освећење храма а у 9,30 света архијерејска литургија.

У културно-умјетничком програму наступиће Синиша и Саша Рудан, Стефан Косановић, Фолклорна секција Подоодбора “Просвјете” из Војнића, Црквени хор при саборном храму Светог оца Николаја у Карловцу, Ана, Ивана и Невена Пумпаловић.

На крају ће за све госте бити приређена трпеза љубави и народно весеље на којем ће учествовати пјевач Момо Станић, поријеклом са Баније.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: