Данас трка за Велику награду Бахреина

Трка за Велику награду Бахреина, прву у овогодишњем шампионату Формуле 1, на програму је данас од 16 часова на стази Шакир.

Актуелни свјетски шампион, возач Ред Була Макс Верстапен био је најбржи у квалификацијама и стартоваће са прве позиције. Он је за 0,138 секунди бржи од клупског колеге Серхија Переза, који ће трку почети са друге позиције.

Иза њих слиједи двојац Ферарија – Шарл Леклер који је од Верстапена био спорији за 0,292 секунди, а Карлос Саинц имао за 0,446 секунди слабије вријеме.

Возач Астон Мартина Фернандо Алонсо, који је био најбољи током тренинга, квалификације је завршио као пети, испред возача Мерцедеса Џорџа Расела и Луиса Хамилтона.

До десете позиције су још и Ленс Строл, Естебан Окон и Нико Хулкенберг.

Ове сезоне одржаће се рекордне 23 трке, а удвостручен је и број спринт такмичења. Бодове у суботњим спринт тркама добијаће и даље осам најбољих возача, а овај формат ће бити одржан у Азербејџану (29. април), Аустрији (1. јул), Белгији (29. јул), Катару (7. октобар), Остину (21. октобар) и Бразилу (4. новембар).

ЗАНИМЉИВОСТИ

-Рекорд за најмлађег возача Ф1 који је однео побједу припада Макс Верстапену. Он је рекорд за најмлађег Ф1 возача који је икад покупио бодове поставио на својој другој трци у Ф1 каријери. Прије њега тај је рекорд припадао Данил Квyату који је са 19 година и 324 дана 2014. покупио бодове као девети. Онда је дошао 17 година и 180 дана стар Макс и узео му титулу освојивши седмо мјесто 2015. у Малезији.

-Возачи Формуле 1 изгубе и више од три килограма у једној трци. Осим што температура у кокпиту досеже 50 степени, возачи на себи имају два слоја одјеће која не помажу у хлађењу тијела. Сад још томе додајте чињеницу да срце возача за вријеме трке просјечно направи 150 откуцаја у минуту.

-Прво одијело које је могло да  заштити човјека од опекотина настало је у радионици Ј.Б. Хинкхмана прије више од 80 година. Иако се кроз деценије мијењало, идеја је остала иста – заштитити особу од ватре. Модерни материјали и нове технологије довели су до тога да данашња одјела возача Формуле 1 могу поднијети температуре до 840 степени чак 11 секунди, што је у свијету Ф1 цијела вјечност.

Share With: