Данас се обиљежава Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се обиљежава данас 21. фебруар са циљем унапређења учења и развоја матерњег језика и његовања језичке културне различитости.

Гостујући у програму Радио Градишке професор српског језика и књижевности у градишкој Гимназији Снежана Гајевић рекла је да ћирилиц није у опасности, те да je тешко у данашње вријеме спријечити употребу страних ријечи, али је свакако потребно више читати и на тај начин радити на очувању матерњег језика.

Истакла је  да је добро образовање је кључ свега и да се мора прилагодити времену.

„Будућност српског језика није у опаснсти имамо довољно говорника, културу која је записана на српском језику. Проблем његовања језика је код појединца и образовање мора на то да одгорви. Немамо читалачку културу и свијет је усмејрен на слику. Наша настава није прилагођена ученику. Морамо настојати да ученицима омогућимо да уче са лакоћом и да разумију садржај“ рекла је Гајевићева.

Међународни дан матерњег језика обиљежава се као сјећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, јер су протествовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Н.Миљковић

Share With: