Данас празник Зосима и Јакова Туманског (ФОТО)

Српска православна црква и вјерници данас прослављају празник преподобних Зосима и Јакова Туманског.

У љетопису манастира Тумане, где се чувају њихове мошти, записани су многи случајеви чудесних исцјељења.

За њихов дан у православном календару узима се 21. август, као датум када је 1992. године усвојена одлука Сабора СПЦ да се међу српске свеце унесу имена деветорице Синаита, међу којима и Зосим Тумански. Назива се уједно и Зосимом Синаитом, јер припада групи монаха исихаста који су у вријеме кнеза Лазара населили Србију.

Истог датума, 21. августа, слави се и нови светац – преподобни отац Јаков. Мада је сахрањен 1946. године на монашком гробљу у Туману, светост његових моштију недавно је откривена, а народ им се једнако моли за помоћ и исцељење. Од 2017. године, када је канонизован на редовном заседању Светог Архијерејског сабора, Српска православна црква га прославља као светитеља – преподобног Јакова Новог Туманског. Као датум прослављења одређен је 21. август (8. август по јулијанском календару), када се прославља и Свети Зосим Тумански.

Претпрошле године је, током уређења заоставштине мати Серафиме из Згодачице, пронађена и фотографија Светог Јакова Туманског што је коначно донијело сазнање о томе како је овај светитељ заиста изгледао. Манастир Тумане, из године у годину походи све већи број вјерника, који траже изљечење молећи се туманским исцјелитељима – Светом Јакову и Светом Зосиму.

Како је манастир добио име

По предању, Милош је приликом лова нехотице устријелио пустињака Зосима. Тако тешко рањеног Милош га је понио у свој двор у мјесту Двориште да му се укаже помоћ. Старац Зосим, осјећајући свој крај рече Милошу: „Ту мани и остави ме да ту умрем.“ На мјесто где старац издахну Милош га сахрани и над гробом подиже цркву, односно манастир који се и данас зове Туман.

Ка скромном кивоту са чудотворним моштима светитеља, под куполама туманске цркве посвећене Светом архангелу Гаврилу, свакодневно притичу многобројни вјерници са муком и болом, а од њега одлазе подигнути новом надом, а често и исцјељењем.

Архимандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане, истиче да последњих година манастир заузима важно мјесто истичући да хиљаде људи походе манастир како би се помолили над моштима светаца.

Share With: