Данас Међународни дан ватрогасаца (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана ватрогасаца 4. маја у Републици Српској је у наредних пет до седам дана предвиђена акција добровољног даривања крви. У Трансфузији градишке Болнице 10. маја од 8 часова крв ће даровати 22 градишка ватрогасца.

Старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Градишка Горан Стојаковић који је и предсједник Савеза ватрогасаца Републике Српске честитајући празник ватрогасцима рекао је да је Међународни дан ватрогасаца дан када треба споменути све послове које ватрогасци раде и колико одговорности и пожртвованости захтијевају интервенције спашавања имовине и људских живота.

„Посао ватрогасца подразумијева велико одрицање, сталну обуку, велику пожртвованост и носи велику опаснот. То је веома стресан посао уз јасну организацију и прецизне наредбе током интервенција с циљем да штета буде што мања у спашавању и евакуацији људи и спашавању материјалних добара уз важну брзу дојаву суграђана“, навео је Стојаковић.

Савез ватрогасаца Републике Српске броји 67 чланица, 31 професионалну ватрогасну јединицу, 4 индустријске и 32 добровољна ватрогасна друштва. У Републици Српској има око 1250 ватрогасаца од чега је око 700 професионалаца.

Међународни дан ватрогасаца обиљежава се 4. маја. Успостављен је након што је 2. децембра 1998. године цијели свијет био згрожен трагичном смрћу пет ватрогасаца у  пожару у Аустралији.

С.Суботић Цумбо

Share With: