Данас Дан медицинских сестара и техничара

Међународни дан медицинских сестара и техничара  обиљежава се 12. маја сваке године у знак сјећања на датум рођења Флоренс Најтингел. Она се цијелог живота борила за унапређење своје професије. Овај дан је прилика да се укаже на важност професије, јер медицинске сестре и техничари, поред љекара, имају најзначајнију улогу у лијечењу пацијената.

Са осмјехом на лицу дипломирана медицинска сестра Зора Добријевић говори о својих 37 година рада у овој струци. Каже да овај посао могу радити само они који га истински воле.

Радити као медицински техничар у служби Хитне помоћи веома је стресно, али изазовно и динамично, јер су интервенције увијек различите, прича Ведран Савић.

Медицинска сестра посебно у Породичној медицини има први контакт са пацијентом , она је спона између пацијента и доктора. Наташа Видовић  у овој струци  већ је 34 године, од тога десет година је радила у Болници Градишка, а остатак у Дому здравља. Тренутно обавља посао надзорне сестре у Служби породичне медицинe.

Весна Манојловић је главна сестра градишког Дома здравља, а посао медицинске сестре обавља 27 година. Каже да свако ко ради овај посао мора имати емпатију жељу да помогне другом, те да јој је посебно драго кад неком може помоћи. Главна медицинска сестра истиче да треба радити на сталним едукацијама и усавршавању, јер добро едукована сестра значи да ће пацијент имати бољу здравствену његу, а самим тим и квалитетнију здравствену заштиту.

Н.М.

Share With: