Гранични прелаз Градишка: Дупло већи број улазака у БиХ

Највеће гужве на граничном прелазу у Градишци били су током католичког Божића, а очекује се нови талас током новогодишњих и Божићних празника.
– Много више је улазака у БиХ, готово дупло више него излазака, које очекујемо по завршетку вјерских празника – нагласио је Ранко Злојутро, инспектор на Граничном прелазу у Градишци.

Напомињемо, да од 1. јануара, Хрватска улази у шенгенску зону, што ће свакако имати рефлексију и на све оне који путују у западне земље из наших крајева.

Када говоримо о шенгенском простору куда путују држвљани БиХ, то је свакодневица ( Словенија, Мађарска и друге земље). Сама чињеница да сада испуњавају услове уласка у наведене земље указује на то да ће под истим условима моћи путовати у Републику Хрватску, при чему свакако треба имати у виду могућност накнадних измјена режима и услова уласка у земље Шенгена.

Према информацијама којима располаже Гранична полиција БиХ, наставиће се, као и до сада, у Републици Хрватској примјењивати важеће одредбе Закона о шенгенским границама, док ће се информацијски системи Европске уније почети примјењивати од дана када Европска комисија донесе одлуку о томе. Исто тако, на заједничким локацијама граничних прелаза, уласком Републике Хрватске у шенгенски простор неће бити промјене у вези са начином обављања граничне контроле.

РТРС

Share With: