Град као велики парк: Примјер из Градишке на којег се треба угледати (ФОТО)

Цвјетњаци, зеленило, украсна стабла, уређене фасаде, мурали у складу са амбијентом и традицијом, споменици посвећени знаменитим личностима и важним догађајима из историје, чине Градишку посебном, другачијом средином од многих у овом дијелу Републике Српске и БиХ.

Узоран изглед града којим су у високом проценту задовољни његови становници а угодно изненађени гости, посјетиоци и пролазници, резултат је вишегодишње, добро организоване и плански осмишљење комуналне и урбанистичке политике.

– Градишка је некада имала много дрвених шупа, старих гаража, киоска, лоших улица, запуштених јавних површина, дотрајалих фасада… Онда смо казали да је такво стање недопустиво, да је рат прошао, када се понешто од тога могло толерисати, али да ново вријеме тражи од нас нову активност. Зато смо, веома упорно и одлучно кренули у акцију. Тако је наш град али и околина, бивао све уреднији, љепши, привлачнији – казао је за Српскаинфо Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Зато су сада многе фасаде уређене, стамбени блокови украшеним фонтанама, клупама, дрвећем…

Аџић је похвалио и тим, првенствено младих који су, ангажовањем у јавним установама, школама, удружењима грађана, схватили суштину и, свако у своме амбијенту, урадио нешто добро за цијелу заједницу.

На том плану свакако су за похвалу КП “Градска чистоћа”, “Водовод”, “Културни центар”, “Завичајни музеј”, основне и средње школе, вртићи, потом Дом здравља, Болница, Полицијска управа, мјесне заједнице, риболовци, локални умјетници, пензионери…

– Наши грађани су схватили значај уређења, одржавања и чувања града. Зато, у сарадњи са њима, са спортским и другим клубовима, многим ентузијастима, сликарима, музичарима, угоститељима, планинарима, сваког дана чинимо бар један корак за љепши град. Наравно, посла и планова имамо много, не можемо рећи да је то што радимо савршенство али имамо чиме да се похвалимо и да будемо поносни – казала нам је Рената Обрадовић Поповић, директорица “Градске чистоће”.

Бојан Вујиновић, градски менаџер је иницирао изградњу и уређење неколико тргова те израду споменика посвећених важним личностима, Вељку Чубриловићу, Душану Суботићу, Дијани Будисављевић, дјеци Козаре која су страдала у логорима НДХ-а, мозаике, потом многе манифестације које Градишку сврставају на важно мјесто туристичке мапе.

-Градишка је лијепа разгледница на вратима Српске, са чистим савским обалама, шеталиштем, дрворедима племенитих стабала, умјетничким дјелима, функционалним и уређеним кружним раскрсницама, обновљеним старим зградама… Зацртали смо још много задатака јер желимо да одржимо добру праксу и да овај град у плодној лијевчанској равници и обронцима питоме Козаре буде још љепши – каже Вујиновић.

Међу установама које одишу љепотом и уређеним околишем је “Културни центар” са мноштвом цвијећа и зеленила.

– Окруженим смо трговима, међу којима један посвећен младим писцима. Поезија је наша традиција а простор одређен за пјеснике је украшен цвијећем. На томе су ангажовани сви наши радници који слободно вријеме користе за садњу цвијећа, залијевање, окопавање… Уосталом, то је важан сегмент културе. Колико год је наш објекат функционалан и уређен унутра, толико је важно да се посјетиоци угодно осјећају и испред “Културног центра”. То је наша логика – наглашава Мирослав Вуковић, директор “Културног центра” у Градишки, граду цвијећа и зеленила.

Уосталом, слика односно фотографија најбоље илуструје изјаве саговорника Српскаинфо.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: