Градоначелник Градишке Зоран Аџић: НИСМО ОДУСТАЛИ ОД ВИСОКО ПОСТАВЉЕНИХ ЦИЉЕВА

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је, у емисији „Биланс стања“ Радио Градишке, да је градска власт на почетку свог манадата постављaла високе циљеве и дефинисала амбициозне планове, те у протекле четири године показала да су они, уз огроман труд и залагање, итекако оствариви.

Аџић је рекао да је добијањем стауса града прошле године Градишка само потврдила да је развијен град, који жели и даље да се развија и изграђује по мјери њених грађана и привредника.

Градоначелник Градишке је истакао да грађани могу да виде све што је урађено и изрграђено, а да су неки капитални пројекти тек започети. Све то, додао је Аџић, урађено је захваљујућу унапријеђењу рада градске администрације, стабилној скупштинској већини у градском парламенту и отварањем града према вишим институцијама власти и међународном партнерима.

„Квалитетом пројеката, те реалним и одговорним односом према питањима градског развоја повукли смо око 60 милиона КМ донаторских и грантовских средства. Посебно сам поносан на грант Владе Њемачке, реализован посредством KfW банке и швајцарског Секретаријата за економске послове „SECO“, у висини од 14,5 милиона евра, за изградњу и реконструкцију градишке канализационе мреже. Такође, имали смо подршку влада Републике Српске и Србије које су препознале наше потребе и дале нам подстрек да обезбиједимо интензивнији развој Градишке и у најзначајније капиталне пројекте уложимо преко 50 милиона КМ. У циљу јачања привреде и повећања запослености уложено је око 8.5 милиона КМ у инфраструктурно опремање Агроиндустријске зоне Нова Топола. Оправданост ове инвестиције огледа се у чињеници да су у протекле четири године домаћи и страни привредни субјекти у Зону инвестирали преко 95 милиона марака, те да у истој тренутно ради 800 радника“, навео је Аџић. Он је нагласио да је доказ оправданости улагања у инфраструктуру чинјеница да је на крају 2019. године у Градишци било запослено 2.200 радника више него 2017. године, те да ће још снажнији замах привредном развоју дати будућа слободна економска зона „Лиман“.

Аџић је истакао да је градска власт водила рачуна о свим сегментима друштвеног живота и улагала значајна средства у изградњу друштвених и спортских објеката те најавио да ће сутра бити извршен технички пријем спортске дворане „Арена Градишка“, која ће ускоро бити дата на кориштење градишкој омладини и спортистима. Он је додао да је у завршној фази опремања и Дом културе у Новој Тополи, за чију изградњу је Влада Србије издвојила око 500.000, а град Градишка 900.000 КМ, наводећи да су у завршној фази и опремање друштвеног објекта у Крушкику, реконструкција Дома културе у Врбашкој, а да је доста средстава уложено и у реконструкцију бројних друштвених домова у другим мјесним заједницама.

 Градоначелник је још рекао да је доста тога урађено на изградњи водоводне мреже на подручју Градишке, да те је у систем водоснабдијевања уложено  6.700.000 КМ, те да су значајна средства улагана у опремање „Градске ћистоће“ и Професионалне ватрогасне јединице. Изграђено је око 80 километра асфалтних путева у руралним мјесним заједницама, за шта је издвојено преко 5.700.000 КМ.

Аџић је истакао да је изграђено и реконструисано неколико градских улица, али да се са интензивнијим радовима свјесно чекало да започне са реализација пројекта реконструкције изградње канализационе мреже, када ће и све улице у којима буду извођени радови бити реконструисане. Он је навео да је изграђен Tрг Чубриловића, започета изградња дијела централног градског трга, отворена спомен-чесма посвећена аустријској хуманитарки Диани Будисављевић, завршен пројекат реконструкције зграде Соколског дома, изграђено око 20 дјечијих игралишта те да је доста рађено и на изградњи и уређењу паркова.

„Водили смо рачуна и о нашим вјерским објектима гдје бих посебно издвојио обнову Храма Покрова Пресвете Богородице, али и стварање предуслова за изградњу манастира Карановац“, додао је Аџић и додао да је улагано и у образовање и прилагођавање образовног систем потребама градишке привреде, те проширени капацитети Јавне предшколске установе „Лепа Радић“.

„Најкапиталнија инвестиција у овом сегменту је изградња новог вртића у мјесној заједници Брестовчина, повришне око 1.800 метара квадратних и капацитетом за пријем 160 малишана за шта је издвојено око 2.400.000 КМ, од којих је Градска управа обезбиједила .1.400.000 КМ. Ту морам да захвалим Влади Републике Србије и предсједнику Александру Вучићу за донацију од 500.000 евра за изградњу овог вртића“, навео је Аџић.

Он је истакао да су, с циљем унапријеђења здравствене  и социјалне заштите, средствима града Градишка, градишких привредника и Владе Републике Српске, набављена три нова возила Хитне помоћи, враћена ставка за финансирање партиципације за здравствену заштиту пензионера до 65 година старости те удвостручена буџетска издвајања.

„Издвајања за социјалну заштиту, у односу на око 2.5 милиона КМ у 2016. години, су повећана на 3.800.000 КМ, а из буџета су подржана сва удружења која брину о социјално осјетљивим групама становништва. Увели смо субвенције социјално угроженим грађанима за плаћање комуналних услуга, а рађено је и на стамбеном збрињавању избјеглих и расељених лица и стварању услова за распуштање колективних центара“, навео је Аџић и додао да су повећана извајања за борачко-инвалидску заштиту за 20 одсто, издвојено додатних 400.000 КМ за стамбено збрињавање борачке популације, завршено Централно спомен-обиљежје и урађена Монографија погинулих бораца, те санирана бројна спомен-обиљежја на подручју Градишке.

 

Share With: