Градишки средњошколци у акцији добровољног давалаштва крви (ФОТО)

За акцију добровољног давалаштва крви коју Градска организација Црвеног крста сваке јесени организује у сарадњи са три градишке школе пријавило се око 100 средњошколаца.

У трансфузији Болнице Градишка крв су јуче дали ученици Техничке школе, данас су то исто учинили ученици Средње стручне и техничке школе, а акција ће бити настављена у понедјељак када ће своју хуманост доказати и гимназијалци.

Координатор за здравствене активности и добровољно давалаштво крви у градишком Црвеном крсту Драгана Стевић подсјетила је да сваке године организују двије акције добровољног давалаштва у којој учествују средњошколци, једну прољећну у априли и једну јесењу током септембра или октобра.

Она је нагласила  да је то најбољи, а можда и једини начин да се регрутују нови добровољни даваоци крви, јер некон учешћа у овим акцијама неки од средњошколаца одлуче да буду редовни даваоци.

Међу ученицима Средње стручне и техничке школе, који су успјешно прошли преглед , већина је оних који су недавно напунили 18 година и први пут дају крв. Небојша Тодић и Вања Топић истакли су да су се на овај хумани чин одлучили јер њихова крв може неком да спаси живот, а и давалаштво може позитивно да утиче на њихово здравње.

Специјалиста трансфузиологије Татјана Милешевић Бабић рекла је да су залихе крви у градишкој Болници тренутно задовољавајуће, али да повремено недостаје одређених крвних група, претежно негативних.

Истакла је да су овакве акције увјек добродошле да попуне залихе крви, али и да анимирају младе да постану редовни даваоци.

М.М.

Share With: