Градишки римски новац из Саве на поштанској маркици

Поште Српске су данас пустиле у продају поштанску марку „Стари новац“, припремљену у сарадњи са Удружењем колекционара и љубитеља историје „Denarius“ из Градишке.

Предсједник „Denarius-а“ Ален Мешић рекао је да се на поштанским маркицама могу видјети стари римски новчићи који су пронађени на обали ријеке Саве код Градишке.

 

„Два новчића су из моје колекције, а друга два су власништво Албина Зидара. У тиму за припрему са нама је био и Мирослав Кецман. Ми смо овом приликом представили новчиће у њиховој стварној величини, пречника 19 милиметара са ликовима мушких и женских владара.  У питању су римски владари Трајан, Јулиа Августа, Луциус Верус и Домицијан“, рекао је Мешић и додао да је издавање новца у Риму, углавном, било резервисано за императоре и њихове породице, а чињеница да су пронађени на нашем простору интересантни су за Поште Српске, удружење „Denarius“ и град Градишку.

Сви ови новчићи представљени поштанским маркама, нађени су као случајни појединачни налази уз корито ријеке Саве у Градишци. Сава је била једна од важнијих саобраћајница за транспорт робе, а Градишка је имала и луку у то доба уз насеље Сервицијум, на мјесту данашњег Спомен парка слободе, које је било важна раскрсница путева.

У систему древних римских валута денаријус  је био мали сребрњак први пут искован 211. године п.н.е. Занимљиво је како је латински назив денариус преживио вијекове и у различитим облицима усвојен код  других народа. У Француској је дениер назив за новчић, динар је назив националне валуте како у бившој Југославији тако и у  садашњој Србији, Македонци имају денар, а код Италијана денаро је новац, док је код Шпанаца то динеро.

 

Тако и Удружењем колекционара и љубитеља историје „Denarius“ из Градишке носи назив по старој римској валути, а овог љета обиљежиће јубилеј – 10 година постојања. Тим поводом у Поштама Српске планирају штампање пероснализоване маркице коју ће промовисати у јуну, на љетном сајму колекционарства.

Г.Влаинић

Share With: