Градишки пчелари очекују медоносну годину (ФОТО)

Пчелари на подручју Градишке се надају да ће ова година по приносима бити просјечна и боља од претходних. Багремова паша је главна и од ње пчелари очекују највише.

 

Иако на његовом подручју багрем још није процвјетао пчелар Игор Каракаш се нада да ће ова година бити боља од претходних, те самим тим очекује да ће приноси бити задовољавајући.

„Јако пуно ове године смо имали проблема са спречавањем ројевог нагона. Ми смо се борили колико смо могли, ја сам скоро пола пчелињака разројио. Ако багрема не буде биће ројева које продајемо“ рекао је Каракаш.

Колико је повољнија ова сезона говори и податак да су поједини пчелари већ имали једно врцање, а спремају се и за друго.

„Ових дана је просјечан унос нектара од 3 до 4 килограма дневног уноса што када испари сувишна влага износи од 1,20 до 1,50 кг меда по једној кошници. С озбиром на временске прилике које долазе за очекивати је да би принос нектара могао бити и до 7 килограма“ додао је професор доктор Горан Мирјанић, један од водећих стручњака у области пчеларства у Републици Српској и БиХ.

Стручњаци у овом периоду указују на неопходност спријечавања природног ројења пчела. Међутим, пчелари се у већини случајева са тим тешко изборе. Једна од препоручених активности у овом периоду је  стварање слободног простора у плодишту као и обавезна употреба матичне решетке.

Пчелар Игор Каракаш  каже да ових дана има пуне руке посла и док траје сезона за пчеларе нема одмора.

Каракаш се пчеларством бави десет година и тренутно има преко 100 друштава. Каже да га је у свијет пчеларства увео дугогодишњи пчелар из Градишке Бранко Бјеловук.

„Ја сам у пчеларству 32 године, захваљујући мени Игор је заволио ово занимање. Пчеларство је лијепо додатно занимање или хоби“ рекао је Бјеловук.

На подручју Градишке има до 300 пчелара и од 8 500 до 9 000 кошница.

Н. Миљковић

Share With: