Градишким улицама прошла литија поводом Лазареве суботе и Врбице

Субота уочи празника Цвијети који се увијек обиљежава у шесту недјељу Великог или Васкршњег поста, посвећена је успомени на васкрсење Лазарево, а истовремено и прослављању Врбице која представља улазак Христов у Јерусалим, где су га дјеца свечано дочекала и поздравила.

Православни вјерници градишке парохије традиционалном литијом обиљежили су Врбицу. У литији која се кретала од основне школе Данило Борковић,  централним улицама града па све до храма Покрова Пресвете Богородице, учествовала су првенствено дјеца али и одрасли православни вјерници.

Лазарева субота посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих после четвородневног пребивања у гробу.

Врбица је за православне хришћане празник дечје радости, јер је, према Јеванђељу, Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите дjецу к мени, јер таквих је царство небеско“.

На овај дан, обичај је да се носе гранчице врбе, а деца носе и звончиће око врата, што симболично представља поздрав Христу.

Лазаревом суботом и Врбицом почињу велики Васкршњи празници. Након освећења младих врбових гранчица вјерници их у неким крајевима плету у вјенчић и односе кућама те стављају поред иконе и кандила.

Данашњи празник најављује сутрашњи – Цвети, када је Исус Христос свечано ушао у Јерусалим.

На Цвети се обично бере цвеће, али се не уноси у кућу, већ се држи у дворишту у посуди са водом. Цвећем се рано ујутро, одн. водом у којој је стајало, умивају укућани како би били румени и здрави. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем.

Архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић рекао је да након прослављања Лазареве суботе и Цвијети улазимо у посљедњу недјељу Васкршњег поста, која се назива Страсна или Страдална седмица. Он је истако да ће у тој седмици бити свакодневно служене литургије.

У понедјељак,  уторак и сриједу  у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци биће служени пређеосвећени дарови у 9 часова.

На Велики четвртак биће служена литургија Светог Василија Великог, док ће на Велики петак у 9 часова бити служени царски часови а у 18 часова вечерње богослужење и изношење плаштанице и полагањем у Христов гроб.

У недјељу, на Васкрс, у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци и у храму у Козинцима, света литургија и причешће вјерника биће одржани у 5 и 9 часова

Г.Влаинић

Share With: