Градишке школе прославиле Савиндан

Све школе у Градишци данас су, у част првог српског архиепископа и просветитеља, прославиле школску славу, Светог Саву.

Пригодном приредбом ученици основне школе „Данило  Борковић“ из Градишке и „Козарска дјеца“ из Крушкика обиљежили су Савиндан.

Директорица основне школе „Данило Борковић“ Нада Густоварац рекла је да су Савиндан наставници и ученици ове школе обиљежили свечано.

„Ми учимо наше ученике да је пут Светосавља једини исправни пут, а од ове школске године Свети Сава је уједно и крсна слава школе мада ми нећемо одустати ни од обиљежавања дана школе, Св. Ћирила и Мертодија“, рекла је Густоварац.

Милана Ђенадија, ученица деветог разреда основне школе „Данило Борковић“ нагласила је да је обиљежавање Светог Саве веома важно за све будуће генерације.

„Ми са радошћу прослављамо данашњи дан и идемо путем нашег великог учитеља и просветитеља. Порука свим генерацијама јесте да слиједе пут Светосавља“ рекла је Ђенадија.

Свечано је било и у основној школи „Козарска дјеца“. Наствница српског језика и књижевности Јована Трнинић рекла је да је ове године  приредба одржана у другачијим условима због епидемиолошке ситуације.

„Драмска секција је радила унутар једног, а рецитаторска унутар другог разреда како не би дошло до већег контакта дјеце. Ученици су сами изабрала драмски текст који говори о угрожености српског језика и ћирилице и њиме су подсјетили сву другу дјецу да уколико изгубимо свој језик и писмо престћемо бити народ“, рекла је Трнинићева.

 

Анастасија Голуб, ученица деветог разреда основне школе „Козарска дјеца“ рекла је да су драмски текст за данашњу приредбу припремали од почетка школске године и да он говори о угрожености српског језика и томе како му пријети велика опасност јер млади све више користе туђе ријечи и писмо.

Основне школе су данас Светог Саву  обиљежиле и у сарадњи са Српском православном црквом. У градишким храмовима су након служене литургије дјеца рецитовала пјесме у част Светог Саве.

Г.Влаинић

Share With: