Градишка је по броју жртава у Другом свјетском рату један од водећих градова у Европи (ВИДЕО)

У борби за слободу у Другом свјетском рату са подручја Градишке страдале су 16.544 жртве, од чега су 14.463 жртве геноцида под фашистичким терором, на огњиштима и логорима смрти од Старе Градишке и Јасеновца до Млаке, Сиска, Јастребарског и других стратишта, међу којима је 5.415 дјеце до 14 година старости. Према досадашњим подацима у оружаној борби за голи живот и слободу својих потомака погинуо је 2.081 борац.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је важно његовати тековине Народно-ослободилачке борбе и сјећање на све страдале током Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата с циљем да се не заборави.

„Фашизам је најцрњи сценарио направљен за уништавање човјечанства. Ми смо међу првима по броју жртава у Југославији. Градишка је по броју жртава друга општина, послије Козарске Дубице и трећа у свијету што захтјева да се према томе односи са посебном пажњом и поштовањем према дјелима наших предака у борби за слободу и мир“, навео је Крагуљ.

Градска организација СУБНОР-а је прије мјесец дана објавила кљигу „Спомен-обиљежја градишким жртвама ослободилачких ратова у 20. вијеку“

У 42 мјесне заједнице на 52 локалитета у Градишци подигнута су 63 спомен-обиљежја за страдале у Другом свјетском рату и 42 спомен-обиљежја за страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

С.С.Ц.

Share With: