Градишка почаствована бисерима народне пјесме (ФОТО)

Дива српске народне пјесме Јасна Кочијашевић, неприкосновени Андрија Бајић, Драгослав Михајловић Канаринац пјевач је са највише солистичких концерата, Раде Петровић са најљепшим порукама у народним пјесмама само су дио најпознатијих пјевача народне пјесме који су наступили на  првом Фестивалу народне пјесме У Градишци.

Први пут пред градишком публиком наступила је Данка Стојиљковић која каже да народна пјесма има душу. „Народне пјесме су наша традиција и наши корјени којих се не требамо стидјети“, истиче Стојиљковићева а са њом се слаже Раде Петровић који наглашава да народна пјесма мора имати поруку, а она је често родољубива или љубавна.

Мирка Рондовића публика препознаје по великом хиту „Сви пљеваљски тамбураши“, а Мирко има преко 100 трајних снимака у Радио Београду.  У Градишци је наступио први пут  и похвалио је организацију Фестивала јер су фестивали важни за очување народне пјесме.

Јасна Кочијашевић каже за себе да је борац очувања народног идентитета и народне пјесме. Она сматра да и данас има добрих младих пјевача и да се нада да ће и они постати чувати традиције. Драгослав Михајловић Канаринац 70-их година наступао је у Градишци. Он каже да су добре пјесме тајна његовог успјеха, а да су фестивали мјеста на којима народна пјесма живи.

За Предрага Дрезгића Прешу пјесма је живот. „Песма је мој живот и велика љубав. Ја сам срећан кад певам и верујем да су тад срећни и људи око мене“, каже Преша.

На првом Фестивалу народне пјесме у Градишци наступила је и Светлана Цана Томић.

Музички догађај који је окупио врхунске музичаре и бројну публику оправдао је све оно што смо жељели да постигнемо и више од тога, рекао је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка директор Културног центра Мирослав Вуковић који је уједно и руководио оркестром.

„На фестивалу је представљена музика за све генерације и која треба да се његује, то је наш заједнички задатак у наредном периоду. Жеља нам је да фестивал траје“, нагласио је Мирослав Вуковић.

Директор Радио-телевизије Градишка, Рајко Ромић рекао је да је у организација фестивала учествовао Град Градишка и новинар Милан Пилиповић који је остварио контакт са легендама народне пјесме.

Удружење естрадних умјетника и извођача Србије, додјелило је на Фестивалу народне музике, Радио- телевизији Градишка плакету за чување и популаризацију националне народне музике.

Г.Влаинић

Share With: