Градишка на врху листе у пружању јавних услуга

Представници друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином /МЕГ два/ представили су процјене система управљања резултатима у 31 партнерској локалној заједници, међу којима је на првом мјесту у укупном рангирању Градишка.

Након Градишке, слиједе Тешањ, Грачаница, Жепче, Приједор и Босанска Крупа.

Процјена је урађена на основу Методологије за процјену учинка унутар система управљања резултатима у МЕГ партнерским јединицама локалне самоуправе. Циљ процјене био је мјерење системског напретка локалних заједница, како би се са планирања локалног развоја прешло на интегрисано управљање развојем, саопштено је из УНДП-а.

Циљ је да партнерске локалне заједнице, уз подршку пројекта, користе систем као активни алат за унапређење стања у циљаним областима и побољшају квалитет пружања јавних услуга становницима.

Додатни циљ био је дијагностиковање стања, гдје је идентификована добра пракса, као и области у којима су потребна унапређења.

Из УНДП-а наводе да, као што се могло очекивати, у рангирању предњаче партнерске локалне заједнице које су учествовале у првој фази МЕГ пројекта.

Процјена учинка биће вршена сваке наредне године, закључно са 2025. годином, по упоредивој методологији како би се регистровао напредак сваке поједине локалне заједнице током друге фазе МЕГ пројекта.

Друга фаза Пројекта општинског управљања животном средином тренутно се реализује у 31 јединици локалне самоуправе, а заједнички га финансирају Влада Швајцарске, Шведска и Чешке, а спроводи УНДП у БиХ.

Искуства у спровођењу уводне процјене учинка у партнерским локалним заједницама послужиће за креирање модела свеобухватне процјене учинка у јединицама локалне самоуправе у БиХ.

Циљ је да се у сарадњи са партнерским институцијама у БиХ тестирају, развију, усагласе и институционализују универзални стандарди за локалну самоуправу, као и начин редовног праћења достигнутог нивоа у примјени ових стандарда у цијелој БиХ.

Осим тога, окупљеним градоначелницима и начелницима, предсједавајућим градских и општинских скупштина, одборницима представљен је и нацрт Методологије за додјелу финансијске подршке темељене на резултатима, на основу које ће бити додјељивана бесповратна средства за најбоље рангиране локалне заједнице, односно оне које остваре највећи напредак у основу на полазну процјену.

Share With: