Градишка има свог “beatboxer”-а

Лука Будиша је ученик шестог разреда Основне школе “Данило Борковић”, а оно што га разликује од његових вршњака је његово умјеће “beatboxing”-а. Лука вјешто опонаша звукове разних инструмената, користећи уста и глас, а његова успјешност огледа се у ширком спектру звукова али и ритму и музикалности.

“Од шесте-седме године ја се бавим “beatboxing”-ом. Нисам ништа о томе знао али пратећи туторијале на јутубу брзо сам научио мада је било екстремно тешко. Бројни звукови које сам производио знали су сметати мами и тати али сад кад знам доста тога сад им се то и свиђа”, каже Лука и додаје да у његовом друштви има још заљубљеника у “beatboxing”.

“Мој друг из разреда Владан Митраковић такође мало “beatbox”-ује па понекад заједно производимо звукове”, прича Лука и истиче да лако опонаша музику Мајкла Џексона мада воли и сам стварати мелодије.

Лукин несвакидашњи таленат примјетила је наставница музичке културе Сузана Миљевић Стојановић која га је укључила у хор млађег узраста Основне школе “Данило Борковић”. Стојановићева, која ради и у школи “Васа Чубриловић” али води и музичку радионицу у оквиру школице “Лидер”, каже да је веома важно уводити нове елементе у хорско пјевање како би заинтересовали дјецу али и публику. “Трудимо се да наступе употпунимо са разним звуковима, свирањем на металофонима, покретима рукама, лупањем чашама, пуцкетањем прстима”, каже Стојановићева и додаје да је Лука са својом вјештином обогатио школски хор.

“Вeatbox” је постао познат 80-их година прошлог вијека као један од елемената у хип-хоп жанру. Велику популарност на нашим просторима стекао је након што је А капела хор “VivaVox” из Србије извео бројне познате нумере у комбинацији са” beatboxing”-ом.

Г.Влаинић

Share With: