Годишњица српског страдања у Западној Славонији: Захвалност Градишки на слободи и помоћ

Када су Срби из Западне Славоније првих дана маја 1995. године ступили на тло Градишке у Републици Српској, то је био њихов корак у слободу. Градишка је годинама послије помагала Србима из Славоније и зато се већина опредијелила да овдје живи јер нису имали услова нити могућности да се врате на порушена имања.

То је, поред осталог, у Градишки, гдје је данас обиљежена 27 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији “Бљесак”, 1. и 2. маја 1995. године, казала Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске. У тој акцији погинуле су 263 особе српске националности, од којих 107 цивила међу којима 43 жене и 12 дјеце.

Хрватске оружане снаге, првенствено војска и полиција су маја 1995. године извршиле агресију на територију Западне Славоније која је била под заштитом УН, подсјетио је Крсто Жарковић, предсједник Удружења Срба из Западне Славоније.

Тиме је настављено етничко чишћење Срба са овог простора које је у Другом свјетском рату започела Независна Држава Хрватска, речено је у Градишки, испред споменика подигнутом у знак сјећања на погинуле Србе из Западне Славоније.

Приликом авионског бомбардовања и пјешадијског напада на избјегличке колоне, убијено је 11 цивила. Хрватске снаге у акцији “Бљесак” заробиле су 1.400 припадника Српске војске Крајине, који су осуђени на дугогодишње казне затвора, а многи мучени у злогласној сплитској „Лори“.

Српска имовина у западној Славонији је спаљена, уништена и опљачкана, а већина преживјелих није се вратила у своја села и на своја имања јер за то нису имали услова нити су се осјећају безбједно.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке, након парастоса и полагања цвијећа, казао је да поред овог споменика, као неизбрисивог свједока страдања и неправде одајемо помен српским жртвама егзодуса и погинулим Србима из Запдне Славоније.

– Ово, као и низ других споменика у нашем граду и Републици Српској, највећа су опомена српском народу и опомена да увијек морамо бити будни, да нам се страдалничка историја не би поновила – рекао је Аџић.

Обиљежавању ових догађаја присуствовали су највиши званичници Републике Српске, представници општина и градова, Трећег пјешадијског пука, Удружења протјераних Срба из западне Славоније. Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Аутор: Милан Пилиповић

 

Share With: