Годишњица смрти Лепе Радић

Поводом годишњице смрти Лепе Радић (1943-2020), представници ЦКУД-а су положили цвијеће на спомен-бисту ове народне хероине.
Поред ове спомен-бисте у Спомен парку слобoде у Градишци, њене бисте се налазе и у Бистрици (Градишка) и у селу Јабука код Пријепоља.
Њено име у Градишци носе Јавна предшколска установа, Централни КУД, улица и друштвени дом у Горњим Подградцима.

Лепа Радић је рођена 1925. године у Гашници. Други свјетски рат Лепу затиче у школској клупи. Међутим, како је била дио слободарске породице Радић, иако малољетна, и сама се укључила у народно-ослободилачку борбу. Врло брзо се истакла по свом ангажману и храбрости. Почетком фебруара 1943. године заробљена је у збјегу који је предводила изнад села Праштали. Одатле је одевена у Босанску Крупу гдје је и објешена 11. фебруара 1943. године и приликом овог чина показала је невиђен пркос и отпор непријатељу. Лепа је својим примјером и поступцима постала симбол антифашизма, патриотизна и храбрости.
Имајући у виду наведено, 20. децембра 1951. године Лепа Радић је постхумно проглашена за народног хероја Југославије „за истакнути беспримеран хероизам у борби против народних непријатеља“.
Share With: