Гимназијалци обиљежили „Mole Day“

Ученици Гимназије Градишка обиљежили су  „Mole Day“, дан који уједно слави хемију и кртице. Гостујући у програму Радио Градишке професорица хемије Љубинка Антић Василић у ученице Тијана Гудураш и Анабела Ратковић објасниле су „Mole Day“ који се почео обиљежавати у цијелом свијету како би се проширио интерес за хемију, а повезивао се с кртицама како би обиљежавање таквог дана дјеци било што занимљивије.
Мислите да ова два појма немају везе један с другим? Размислите опет. Енглески језик омогућава разне игре и трикове па се тако једном годишње, тачније 23. октобра у свијету слави  „Mole Day“, дан којим се обиљежавају свима познати мали сисавци и Авогадров број, број који представља темељ хемије.
Да разјаснимо о чему се тачно ради. Mole на енглеском значи кртица, али уједно представља и хемијску јединицу mol. Mol у хемији јест број молекула, а у једном молу налази се 6.02 X 1023 молекула. Број 6.02 X 10^23 зове се Авогадров број, а све хемијске реакције квантитативно се описују у моловима. На примјер, колико је мола кисеоника и водоника потребно да би се добио један мол воде.
С временом се  „Mole Day“ почео славити у школама, а школе организују различите активности и хемијске експерименте како би дјеца схватила шта Авогадров број заиста представља.  „Mole Day“ обиљежава се 23. октобра јер је повезница Авогадровог броја 10^23 те се слави од шест сати и двије минуте ујутро до шест сати и двије минуте послијеподне јер је 6.02 вриједност самог Авогадровог броја.
„Вриједни Гимназијалци су заједно са својим професорима хемије припремили различите активности у виду паноа, летака, презентација и занимљивих експеримената како би се обиљежио овај дан и у нашој школи“, рекла је Антић Василић.
Р.Калабић
Share With: