Вујиновић: Освећење манастира Карановац историјски догађај

Освећење комплекса темеља историјског манастира Карановац-Кијевци, који се доводи у везу са владавином династије Немањића и периодом 13. вијека, биће обављено у недјељу 19. јуна у 11 часова.

Чин освећења комплекса темеља (манастирски храм, храм у конаку и конак) историјског манастира Карановац у Кијевцима обавиће тројица епископа са више свештеномонаха, свештеника и ђакона. Очекује се долазак Патријарха српског господина Порфирија, а најављен је и долазак великог броја вјерника.

Бојан Вујиновић менаџер Града Градишка позвао је све суграђане да присуствују овом догађају и подсјетио је да је манастир Карановац један од најстаријих српских православних манастира у ком је пронађен најстарији и најзападнији ћирилични натпис из 1301. године.

Вујиновић је нагласио да је освећење темеља манастира Карановац историсјки догађај за Градишку, а сви они који дођу у недјељу имаће прилику да сагледају средњовјековни стари манастир, некрополу, старе конаке, двије цркве брвнаре из турског периода и римско пољопривредно имање из првог до четвртог вијека, односно више од два миленијума једног насљеђа и више од седам вијекова српског православног насљеђа.

С.Видовић

Share With: