Воћари Српске траже веће подстицаје за опстанак производње

Чланови Скупштине Удружења воћара Републике Српске закључили су на данашњој редовној годишњој сједници у Градишци да Влада Српске и ресорно министарство у наредној години треба да пруже снажнију подршку и повећају подстицаје за воћарски сектор, те да ће у преговорима о расподјели аграрног буџета за 2023. годину предочити детаљну калкулацију губитака у воћарству у овој години.

Предсједник Удружења воћара Драгоја Дојчиновић рекао је да је воћарство у Српској постало непрофитабилно и да је 40 одсто воћара мање у односу на ранији период када се од бављења овом граном могло добро живјети.

„Ако овакво стање остане нећемо моћи да наставимо са нашом производњом, па ћемо  умјесто да извовимо имати увозно воће на нашим трпезама“, закључио је Дојчиновић.

Он је навео да је у Републици Српској ове године шљива добро родила, али да је укупан род воћа био лош и за 40 до 50 одсто мањи од очекиваног, односно оног који би воћарима омогућио да зараде или барем не буду у минусу.

„Велики проценат рода воћа био је лошијег квалитета и отишао је у индустрјску производњу. Скупштина Удружења воћара је донијела закључак да се направи калкулација за протеклу производну сезону и период од 2015. године, те  да се то предочи Влади и ресорном министарству и на основу тога тражи подршка“, рекао је Дојчиновић.

Он је истакао да воћари морају бити партнери са надлежним институцијама и преговарати, како не би довели до тога да воћарска производња буде угашена, или да се воћарством остане бавити само старија популација.

Дојчиновић је навео да је за подршку производњи воћа из аграрног буџета Републике Српске ове године издвојено два милиона КМ, уз додатни милион помоћи, те да ће за идућу годину тражити знатно већа издавања за воћарски сектор, односно између 15 и 20 фенинга по килограму произведеног воћа.

Воћар из Угљевика Дарко Милошевић рекао је да воћари из његове регије траже измјене правилника о подстицајима за воћарску производњу, односно да се уз већу премију за продато воће издвоји и додатан износ по хектару производне површине.

„Свака подршка Министарства пољопривреде биће добра, али треба радити на томе да се циљано подрже произвођачи и прозводња свих воћних врста у Републици Српској“, додао је Милошевић.

Воћар из Брода Вид Ракић истакао је да надлежне институције морају приликом доношења правилника подстицајима уобзирити раст цијена репроматеријала у воћарској производњи и да је тренутно стање такво да воћари не успјевају да зараде онолико колико су уложили.

М.Малешевић

Share With: