Воде Српске: Могућност изливања бујичних водотока и у наредним данима

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода и у наредним данима очекује се неповољна хидролошка ситуација у свим дијеловима Републике Српске. Очекује се појава обилних падавина нарочито у поподневним сатима.
– Због локалног карактера пљускова није могуће унапријед одредити тачне локације појаве обилних падавина а количина тих падавина ће и значајно да варира – саопштено је из Јавне установе Воде Српске.
Наводе да се у таквој ситуацији, сигурно се може очекивати нагли раст и изливање појединих бујичних водотока у Републици Српској.

Због тога је неопходно да грађани које живе поред бујичних водотока предузму све неопходне превентивне мјере заштите од бујичних поплава.

Послије обилних падавина до којих је дошло у ноћи између 30. и 31. маја дошло је до наглог пораста и изливања бујичних водотока у сјеверном и сјевероисточном дијелу Републике Српске. Стручни тимови Јавне установе Воде Српске 31. маја су обишли критичне локације на бујичним водотоцима.

На подручју Семберије и Мајевице излиле су се ријеке Модран, Јања, Гњица, Лукавац. Због најављене неповољне хидролошке ситуације и у наредним данима може се очекивати даља нестабилност наведених бујичних водотока, због чега је неопходан опрез становника који живе у њиховој близини.

Јавна установа Воде Српске затворила је уставу у Јањи, како би се зауставио доток воде из ријеке Дрине у каналски систем у Семберији, да би се тако увећали капацитети каналског система за пријем унутрашњих вода. У доњем току ријеке Дрине и ријеке Саве на подручју Семберије током данашњег дана примјетан је раст водостаја, али су измјерене вриједности испод кота редовне одбране од поплава.

РТРС

Share With: