Видовдан и Косово, неисцрпна тема у књижевности (ВИДЕО)

Видовдан као национални и вјерски празник уткан је у биће српског народа, како кроз историјске догађаје, тако и кроз умјетност.

Видовдан у свим гранама умјетности нам говори о сложености овог празника казује професорица Радана Вила Станишљевић и додаје да нас је косовски мит одржао кроз вијекове.

„И кад потиснемо све историјске чињенице, остаје нам звук косовске трубе, који непогрешиво одговара да је Видовдан празник над празницима јер нам је дао одговор шта се догодило на Косову пољу 1389. године“, наглашава Станишљевић и напомиње да Видовдан прати српску књижевност до данашњих дана, преко народних пјесама, умјетника и уз Косово је најсветија српска ријеч.

Станишљевићева додаје да оно што издваја Видовдан у духовном животу Срба то је чињеница да је овај празник везан за Косовски бој и „симболизује читаву српску историју, историју народног пораза али и његовог уздигнућа, историју његовог страдања, патњи и мука, али исто тако и историју његове духовне и моралне снаге и величине  као и вјеру и наду у боље дане.

Видовдан и Косово су сплетени у један догађај и један доживљај српске историје. Дан епске битке за слободу од најезде непријатеља на Косову Пољу 1389. године и касније пропасти српског царства и господства,  уз обавезно спомињање ко је „вјера а ко је невјера”, дубоко је укоријењена у свјести народа и опстаје до данас упркос свим токовима историје.

Д. Јанковић

 

Share With: