Важност његовања српског језика (ВИДЕО)

Удружење лектора Републике Српске постоји од 2018. године с циљем његовања српског језика, промоције српског језика и лекторских недоумица и тражења рјешења за одређена језичка питања. То подразумијева и промоцију књижевности и издаваштва.

Предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић, гостујући у програму РТВГ Градишка, рекла је да се језик свакодневно мијења у складу са промјенама у друштву.

Говорећи о језику у пракси Савићева је истакла да има много правописних и стилских грешака када се пресловљава латиница у ћирилицу или енглески на ћирилицу.

„Ми имамо акцију „језиколовац“ која је веома популарна у Републици Српској. Шаљу нам пријатељи многе језичке грешке заступљене у медијима и у институцијама. Ради се најчешће о правописним грешкама. Ми пишемо медијским кућама или институцијама када видимо да се нешто континуирано пише неправилно“, рекла је Савићева.

Она је истакла да је важно водити рачуна о извору информација, посебно на интернету те позвала све који имају одређене језичке недоумице да  користе правописе и одређене приручнике или да контакттирају Удружење лектора Републике Српске.

„Жеља за очувањем језика је најбитнија. Већ ако желите да пишете исправно прешли сте пола пута до рјешења“, навела је Савићева.

Она је истакла да је ћирилица наше културно наслијеђе и благо које треба свако појединачно да његује у приватној и јавној комуникацији.

С.С.Ц.

Share With: