Број погинулих у саобраћају у Српској за 38 одсто мањи него прије 10 година (ФОТО)

На подручју Републике Српске у саобраћају и даље гине велики број људи, али охрабрује чињеница да је тај број за 38 одсто мањи у односу на статистичке податке од прије десет година када је донесена Стратегија безбједности саобраћаја, рекао је данас у Градишци замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић.

Радовић је навео да је у саобраћајним незгодама у Републици Српској у прошлој години погинуло 101 лице, исто толико у 2020, али да се очекује да ће тај број ове године, према показатељима за протеклих десет мјесеци, бити мањи.
Према његовим ријечима, од првог страдалог у саобраћају до сада у свијету је погинуло више од 50 милиона људи, што говори о томе да у саобраћају погине више људи него у свим ратовима.
„Ово је прилика и да се сви запитамо да ли довољно радимо да жртава у саобраћају буде мање“, рекао је Радовић у Градишци, гдје су данас волонтери градишког Црвеног крста извели показну вјежбу спасавања у саобраћајним незгодама на платоу испред Културног центра.
Радовић је истакао да је циљ обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода да се подржи рад свих служби које учествују у спасавању, те нагласио да се у претходном периоду доста радило на њиховом опремању и стварању предуслова да ефикасније дјелују.
Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске рекла је да је циљ обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода и то да се скрене пажња јавности на значај свих превентивних активности, као и на релативно благе санкције према изазивачима тешких саобраћајних удеса.
„Сваки дан у свијету 100.000 људи погине или буде тешко повријеђено у саобраћајним незгодама. То су већином млади људи и сви заједно треба да радимо на подизању нивоа саобраћајне безбједности“, нагласила је Лубура.
М.Малешевић

Share With: