Божић – најрадоснији хришћански празник

Српска православна црква и вјерници, у храмовима и својим домовима, бројним обичајима који се везују за Бадњак дочекали су и поздравили рођење Богомладенца.

У часу Рођења Исуса Христа, који је у овај свијет дошао ради спасења читавог људског рода од гријеха и вјечене погибељи, звијезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запјевали „Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља“.
Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даровали јагње, а потом три мудраца која су му на дар донијела смирну, тамјан и злато.

Код Срба Божић је празник са доста обичаја и његова прослава почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа.
Након литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле се Господу, а затим пјевајући тропар „Рождество твоје Христе Боже наш“, окрећу и ломе чесницу – погачу у коју је стављен новчић. Вјерује се да ће ономе у чијем дијелу чеснице буде новчић наредна година бити посебно срећна.

Чесница се ломи на онолико дјелова колико има чланова породице и једно парче за случајног госта, путника намјерника, односно положајника.

Рано прије подне на Божић, у кућу долази посебни гост ,,Положајник“, који се обично договори са домаћином, а може бити и неки случајни намјерник. Положајник поздрави све Божићним поздравом, и одлази код шпорета. Он отвори врата на шпорету или пећи, и џара ватру говорећи здравицу: „Колико варница, толико срећица, колико варница толико парица (новца), колико варница толико у тору оваца, колико варница толико прасади и јагањаца, колико варница, толико гусака и пилади, а највише здравља и весеља, Амин, Боже дај“.

Положајник симболички представља оне Мудраце и маге који су знали да протумаче значење звијезде која се појавила на Истоку у вријеме Христовог рођења. Положајник се симболично доводи у везу са њима јер зна да чара ватру и тумачи значење варница које излазе из шпорета. За добре вијести и здравице домаћица га послужи и дарује неким прикладним поклоном.
Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са „Мир Божији – Христос се роди“, уз отпоздрав „Ваистину се роди“. Овако се поздравља и говори све до Богојављења 19. јануара.
Обичај је да се на Божић нигдје не иде у госте, јер су наредна два дана томе намијењена, већ да породица тај најсрећнији православни празник проведе у дому у коме живи у топлој породичној атмосфери.

Постоји народно вјеровање да све оно што вам је задавало муке преко године треба ујутру на Божић урадити и то вам више неће бити проблем.

У неким крајевима водом у којој је опрана посуда од мијешања чеснице заливале су се воћке да би боље родиле наредне године. Исто тако тијесто које би остало на рукама домаћице после мијешања чеснице, домаћица би скидала и стављала на воћке које су слабо родиле, да би наредне године дале више плода.

Share With: