Божићна посланица патријарха Порфирија

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Божићној посланици да је рођење Витлејемског Богомладенца средиште историје и да је у празничној радости важно схватити да рађање Христа у скромној витлејемској пећини позива на праву љубав, прожету искреним осјећајем братства међу људима.

Патријарх је нагласио да одатле и празнична радост треба да буде храњена племенитошћу хришћанског свједочанства, љубављу која је вођена старањем о другима, а не себичним илузијама заједништва које глобална култура, нарочито у ове празничне дане, користи у комерцијалне сврхе, не доносећи тиме прави мир и сушту радост.

„Приђимо једни другима пролазећи кроз смирење витлејемске пећине и осетимо да се Син Божји родио не би ли нам показао да смо потребни једни другима, Бог човеку и човек Богу, пријатељ пријатељу и род роду, свако свакоме, јер једни без других не можемо!“, навео је патријарх.

Његова светост је напоменуо да се не треба оптерећивати питањем ко нам је све ближњи, него да се, умјесто процјене онога шта нама други чине, запитамо коме смо ми ближњи и шта за друге ми чинимо.

„Будимо ближњи свакоме на кога смо упућени по мери љубави Христове. Заживи ли ово начело љубави у нама, ми ћемо у свету који дубоко вапи за љубављу зачети клицу спасења и однеговати је“, нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да се запостављањем у себи љубави Христове пада у трагичан безизлаз, а њеним обнављањем трудом и благодаћу успиње се ка пуноћи живота – у њој је извор духовне радости и источник непоколебиве моралне храбрости у тешким животним искушењима.

„То је од давнина познато нашем народу, који у ове радосне дане оживљава обичај мирбожења. У породици и суседству, међу сродницима и на радном месту, свуда где се налазимо, измирење са Богом и ближњима прати исконски поздрав – Мир Божји, Христос се роди!“, навео је Његова светост.

Патријарх Порфирије позвао је на молитву да се угаси непријатељство међу народима, да спасе људе широм васељене и да свима буде милостив и човјекољубив, да би се показали достојним предака по тијелу и духу, достојним благослова обећаног од древних пророка и датог у Богочовјеку Христу.

Његова светост је навео да се Рођење Христа Спаса слави у свијету испуњеном страхом и немирима, атмосфером неразумијевања, неповјерења и нетрпељивости, све до искључивости проистекле из узнапредовале културе себичности и представљања индивидуализма; у суштини врхунских вриједности глобалног потрошачког менталитета.

Према његовим ријечима, у свијету сталних промјена једино се не одступа од страха за губитком животне сигурности и чини се да људско друштво у основи више није исто, јер научно-технички доприноси под утицајем информационих технологија теже да промијене начин општења међу људима повећавајући њихову отуђеност и усамљеност.

„Све то говори о атмосфери коју је заиста пророчки описао наш нобеловац Иво Андрић рекавши да стварна и највећа опасност није у опасностима које нам заиста прете, него у страху који је у нама“, навео је патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да се у празничној радости Божићног дана са нарочитом пастирском бригом и одговорношћу упућују очински поздрави и молитве за сестре и браћу у отаџбини и расејању, гђе год да живе православни Срби, а посебно онима на Косову и Метохији – духовној и националној колијевци.

„Ми им поручујемо да знамо за њихова искушења која још увек трају, али да је њихова Мајка Црква све досад била уз њих и да ће увек бити“, рекао је патријарх Порфирије и истакао да су свештеници Српске православне цркве духовно и молитвено са свим Србима и на свакоме мјесту њиховог живљења.

Његова светост је са изузетним поштовањем и захвалношћу, уз молитву, честитао Божић свим љекарима и здравственим радницима.

„Молимо се и за болне да што пре оздраве и да зараза која је напала свет прође! Молимо се и да ми, православни хришћани, више не страхујемо за своје животе и да не устукнемо пред опасностима које собом носи болест изазвана ширењем вируса, него да имамо чврсто поверење у Бога, истинског Лекара душа и тела наших, као и да нас осећај страха, подстакнут препоручиваном `социјалном дистанцом`, не омете у чињењу онога што је на корист наших ближњих и заједнице којој припадамо у сваком погледу: духовном, породичном, пословном“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је указао да својом интервенцијом у људску природу и насиљем над творевином у цјелини човјек ремети величанствени склад свега што је Бог створио, те да је у том смислу вирус корона, као и сваки други вирус, „само одраз несагледиво дубљег проблема и поред осталог израз педагошке опомене човеку да се врати заповестима Божјим“.

„Јер када се од природе отима и када се не живи у сагласју са поретком који је Бог установио, она престаје да бива нашим мирољубивим стаништем. Она дуго памти и трпи неправду, али пре или касније узвраћа ударцима. Природу морамо поштовати, неговати и чувати као највреднији дар Божји“, нагласио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је истакао да се смисао Божића састоји управо у томе да нам је Богомладенац Христос у догађају Свога чудесног рођења једном за свагда пружио могућност исцјељења од нашег ђеловања налик вирусу и опет јединствену могућност исцјељења нашег односа са Богом, творевином и људима.

Његова светост је навео да се на спасењу рода људског у Господу Исусу Христу заснива хришћански вијенац вриједности и нагласио да се љепота и снага данашњег Празника може само чистом љубављу доживјети.

Патријарх је указао да одговор на стање које нас данас тишти треба тражити у ријечима које је Господ Христос упутио ученицима пред Своје страдање: „У свијету ћете имати жалост, али не бојте се, ја сам победио свет“.

„Радујмо се, стога, браћо и сестре, јер нам у Божићу долази Победник! Отклонимо сенку страха упркос тешкоћама и са чврстом вером у Бога прославимо рођење Богочовека, чије нас новозаветно име Емануил крепи моћним дословним значењем његовим – са нама је Бог“, поручио је патријарх Порфирије, који је вјерујућим честитао Божић традиционалним поздравом „Мир Божји – Христос се роди!“.

Share With: