Богат програм поводом славских свечаности у Српцу

Свечаности поводом Дана општине Србац и крсне славе Покрова Пресвете Богородице биће организоване од 12. до 14. октобра, утврдио је Организациони одбор прославе.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да обиљежавање почиње у уторак, 12. октобра, када ће на централном спомен-обиљежју у 11.00 часова бити служен парастос погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

За дан касније планирано је у 18.00 часова у Дому културе „Угљеша Којадиновић“ отварање изложба 15 рестаурисаних икона из старог православног храма у Разбоју на којој ће говорити начелник Одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Секретаријата за вјере Републике Српске Дарио Дринић и протојереј Жељко Сарић.

Свечана академија планирана је у 19.00 часова уз културни програм и додјелу општинских награда и признања.

Трећег дана славских свечаности биће служена литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у 9.00 часова, а од 11.00 часова проћи ће свечана литија до храма Васкрсења Господњег.

„Након тога, око 12.00 часова, планиран је дефиле коњичке јединице Жандармерије МУП-а Републике Српске и коњичких клубова и фијакера са подручја србачке општине, који је први пут организован прошле године и изазвао је велику пажњу грађана“, нагласио је Драгосављевић.

И ове године одржаће се Покровски дан фолклора, мини сајам Удружења жена Србац, а биће организована и изложба умјетничких радова бардачке колоније.

Крсна слава општине Србац прославља се 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице, а Дан општине се слави у знак сјећања на 2. новембар када је прије 89 година, одлуком министра Краљевине Југославије, тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

СРНА

Share With: