Богато љето на сцени Културног центра Градишка: Програмима привукли публику и напунили дворане (ФОТО)

У Јавној установи “Културни центар” Градишка организовани су бројни програми, веома привлачни за публику свих генерација. То су позоришне представе, филмске премијере, изложбе слика, промоције књига, музички и фолклорни концерти.

Учетврак 16. јуна у 19 часова је изложба „Звонари слободе“ и представљање књиге о животу Светог владике Николаја Велимировића и научника Михајла Пупина.

– На изложби ће бити приказани панои са фотографијама и писаним документима о раду и дјелу Владике Николаја и Михајла Пупина, те њихових пријатеља и сарадника који су битно утицали на Владику Николаја и Пупина. Књига „Звонари слободе, Михајло Пупин и Владика Николај“ садржи писма, преписку и биографије двојице великана, као и оригиналне фотографије и материјале – каже Мирослав Вуковић, директор “Културног центра”.

О књизи ће говорити Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

У четвртак је на програму хуманитарни концерт Удружења родитеља дјеце са аутизмом “Дуга”. Наступиће ученици и наставници основних школа из Градишке, Подградаца, Турјака, Дубрава и Нове Тополе.

Дан касније, у суботу ова установа је домаћин 22. међународног Сајма колекционарства и антиквитета. Истог дана, на платоу испред “Културног центра” биће представљени стари аутомобиле.

Ове седмице, у фокусу културних дешавања била је позоришна представа, изведена у уторак, ,,Како и зашто убити супругу” у којој играју Наташа Аксентијевић и Пеђа Дамјановић.

– То је комедија о милион разлога зашто убити мужа, настала је након бурне реакције на приручник под истим насловом. Ова комедија према романима италијанског књижевника Антониа Амуриа изведена је на бројним позорницама, а духовито описани вербални окршаји у браку препуном трзавица насмијали су публику у свим дворанама. Тако је било и у Градишки – рекао је Вуковић за Српскаинфо.

Одлична атмосфера и пуно гледалиште било је и на представи “Не играј на Енглезе” у изведби београдских глумаца Ивана Томића, Марка Живића, Исидоре Грађанин, Милорада Капора, Весне Чипчић, Марије Вицковић…

Од запаженијих програма, наглашава Вуковић, то су свакако концерт Соње Милетић (флаута) и Сњежане Поповић (клавир) те премијера документарно-играног филма “Лепа” посвећеног народној хероини Лепој Радић. Аутор филма је историчар Бојан Вујчић а продуцент “Завичајни музеј”.

Такође, велико интересовање изазвао је концерт дјечијег ансамбла КУД “Коловит” из Градишке. Такође важно мјесто у култури Градишке има Фестивал дјечијег литерарног стваралаштва, примарно организован у основним школама.

– Конкурс је закључен, предстоји нам избор најбољи радова и програми којим желимо подстаћи младе да пишу, да његу језичку културу, писмо и говор – наводе у градишком “Културном центру”.

Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: