Бесплатно предшколско образовање за дјецу са потешкоћама у развоју

Бесплатним предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено је шесторо дјеце без родитељског старања и 76 дјеце са потешкоћама у развоју која имају налаз и мишљење комисије о процјени потреба и усмјеравању, речено је у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства су навели да је усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању у јуну 2020. године омогућена олакшица рањивим категоријама дјеце за укључивање у предшколске установе.

Законом је дефинисано да републички Јавни фонд за дјечију заштиту обезбиједи накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи за дјецу са сметњама у развоју.

Програм предшколског васпитања и образовања реализује се у основним школама, школама за дјецу са сметњама у развоју и центрима за социјални рад у неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе у којима не постоје предшколске установе, те установама социјалне заштите у којима су смјештена дјеца без родитељског старања.

Из ресорног министарства су додали да су уз финансијску подршку Уницефа реализована два пројекта, у оквиру којих је за неколико васпитно-образовних установа набављена асистивна технологија и извршена обука за раднике.

Израђен је и водич кроз програм одговорног родитељства и програм психосоцијалне подршке за родитеље дјеце са сметњама у развоју.

У предшколске установе уписано је и око 130 дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја која су у периоду опсервације, а немају налаз и мишљење стручне комисије.

– Измијењеним законским рјешењима прописано је формирање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање дјеце, чији стручњаци пружају подршку у раду са дјецом са сметњама у развоју у предшколским установама и основним школама – наводе из Министарства.

РТРС

Share With: