Аџић: Дежурне службе и данас санирају штете од попава

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио да су све дежурне службе на терену и раде на санацији штета од поплава које су протеклог викенда највише погодиле поткозарска села и бујичне ријеке и потоке, те градско насеље Сењак гдје се вода из канализационог колектора излила у подруме стамбених објеката.

„Екипе Цивилне заштите, „Водовода“ и ватрогасне јединице су од суботе на терену и покушали су да брзим дјеловањем спријече настанак већих штета у подрумима у насељу  Сењак, а Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Градишка кренула је са дезинфекцијом поплављених подрума“, истакао је Аџић.

Он је појаснио да је до плављења подрума дошло због велике количине падавина у веома кратком року, али и због проблема и застоја у раду једне пумпе на црпној станици „Кеј“.

Аџић је додао да су пумпе у гарантном року након њихове реконструкције, тако да су екипе задужене за сервис изашле на терене и брзо отклониле квар, те да се одводња на црпној станици „Кеј“ одвија без проблема.

Говорећи о поплавама које су изазвале бујичне ријеке и потоци, Аџић је навео да је најтеже стање било у подножју Козаре и Просаре.

„На путу Доњи Подградци – Јабланица дошло је до урушавања бетонског моста на ријеци Јабланици, након чега је јуче за мјештане села Јабланица успостављен алтернативни пут преко Совјака. Водимо разговоре са војском и републичком цивилном заштитом да обезбједимо понтонски мост као алтернативу, а градско одјељење за стамбене и комуналне послове је отворило поступак да се изгради нови мост чим се створе повољни грађевински услови“, навео је Аџић.

Он је додао да је дошло до оштећења пута уз мост на ријеци Буковици у засеоку Пејићи у Горњим Подградцима, да је тај путни правац у функцији и да су дежурне екипе на терену и сагледавају могућности санације оштећења.

„Било је излијевања воде из корита Јабланице на магистрални пут Врбашка – Горњи Подградци код моста у Требовљанима. Оборинске воде које су се слијевале према ријеци Сави у селу Бистрица биле су се излиле на магистрални пут Градишка-Козарска Дубица, отворило се и клизиште у Гашници гдје се земља обрушила на овај путни правац али су дежурне службе Путева Републике Српске обезбједиле ове локације“, рекао је Аџић.

Он је навео да је било проблема и на регионалном путу према Турјаку код пропусног канала у близини трафостанице „Градишка 2“ у Лужанима, али да је брзом реакцијом мјештана и Цивилне заштите спријечено продирање веће количине воде према насељу.

„Такође, у Врбашкој код раскршћа путева према Горњим Подградцима и Козарској Дубици у једном моменту дошло је до излијевања воде из старог корита Јабланице“, додао је Аџић.

Он је захвалио грађанима на разумјевању, истичући да је ситуација за грађане којима су поплавњена домаћинства и објекти била веома тешка, али да се радило о обилној киши која је пала у веома кратко вријеме и  да је било веома тешко дјеловати и спријечити све штете.

Аџић је захвалио и свим дежурним службама, јер су пружили свој максимум да помогну угроженим домаћинствима и спријече веће штете.

Према подацима из Цивилне заштите Градишка, све планинске ријеке и потоци на подручју градишког Поткозарја су сада у својим коритима.

Водостај ријеке Саве у Градишци је у благом порасту, расте један центиметар по сату и сада је 685 центиметара.

 Први степен редовне одбране од поплава у Градишци уводи се када водостај Саве достигне 7 метара.

М.Малешевић

Share With: