Аџић: Градишка отворила врата протјераним Србима западне Славоније

Градишка и њени грађани су прије 27 година отворили своја врата, душу и срце протјераним Србима из западне Славоније, који су под страшним притиском и нападима хрватске војске и полиције током акције „Бљесак“ морали да траже спас на десној страни ријеке Саве, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Аџић је, након обиљежавања 27 година од егзодуса Срба из западне Славоније, рекао новинарима у Градишци да је и данас опредјељење грађана и градских власти да се окупе и одају пошту невиним жртвама које су изгубиле животе бјежећи у колони према мосту спаса.

„Градишка жели и даље да остане отворена за све људе добре воље, али не можемо да заборавимо страдање недужних људи, а још већа трагедија је што за злочине почињене над Србима из западне Славоније нико није одговарао“, истакао је Аџић.

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић навео је да Срба поријеклом из овог дијела Хрватске сада најмање има на мјесту рођења, а највише у Србији, Аустралији и другим дијеловима свијета, док су поједини живот наставили у Градишци и другим дијеловима Републике Српске.

„Књиге кажу да Срби у западној Славонији постоје 700 година. Након свих ратова, никад и нико од Срба ништа није наслиједио, увијек смо прогањани и убијани и ово је први рат гдје смо спасили животе, иако смо остали без територије“, нагласио је Жарковић.

Од 1991. до 1995. године у западној Славинији страдао је 1.241 Србин, а само у акцији „Бљесак“, од 1. до 4. маја 1995, погинуло је њих 263, од којих 107 цивила, 43 жене и 12 дјеце.

Код спомен-обиљежја страдалим Србима из западне Славоније од 1991. до 1995. године, у Градишци је данас служен парастос и положени вијенци и цвијеће.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Tомић, потпредједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, посланици Народне скупштине Српске и Парламентарне скупштине БиХ, те остали представници републичких институција и града Градишка, Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука и српских организација проистеклих из претходних ратова.

М.Малешевић

Share With: