Аутомобили међу највећим загађивачима

Аутомобили су један од највећих загађивача ваздуха у БиХ, истакнуто је данас у Сарајеву поводом завршетка трогодишњег пројекта за борбу против загађења ваздуха у БиХ.

На скупу је појашњени да аутомобили емитују три пута више загађујућих материја од прописане норме.

Експерт за квалитет ваздуха у Шведској агенцији за заштиту природе Сара Брнеков, која је радила на техничким аспектима квалитета ваздуха у оквиру пројекта, истакла је да је квалитет прикупљених података био на завидном нивоу.

„На основу тога истражили смо изворе загађења ваздуха, те 30 одсто загађења у Сарајеву отпада на саобраћај, остало су индустрија и нека позадинска загађења“, рекла је Брнекова.

Ранка Радић из Републичког хидрометеоролошког завода, који је био један од корисника пројекта, рекла је да су кроз донирану опрему значајно унаприједили мониторинг квалитета ваздуха у Републици Српској.

„У Бањалуци и Требињу инсталиране су двије станице за праћење квалитета ваздуха и основних компоненти у ваздуху. Осим овога, добили смо и компјутерску опрему и сервер, који ће служити за мјерење података у реалном времену, али и извјештавању о квалитету ваздуха“, навела је Радићева.

Енис Омерчић из Федералног хидрометеоролошког завода истакао је да ће мрежа мјерних станица за мониторинг квалитета ваздуха бити комплетирана постављањем мјерне станице у Мостару, што се очекује до прољећа наредне године.

„Пројекат нам је технички много помогао. Добили смо огромну количину знања с обзиром на то да немамо много могућности да дијелимо та знања јер нас је мало у земљи“, навео је Омерчић.

Трогодишњи пројекат „Побољшање квалитета ваздуха и управљања квалитетом ваздуха у БиХ“ је 2019. године покренула Шведска агенција за заштиту природе /СЕПА/, уз финансијску подршку Амбасаде Шведске.

Пројекат се реализује у сарадњи са Шведском хидрометеоролошком службом, а укључене су и све релевантне институције из БиХ, те Републички хидрометеоролошки завод и Федерални хидрометеоролошки завод.

СРНА

Share With: