Архива Града Градишка јединствен у Републици Српској

Градоначелник Градишке Зоран Аџић отворио је данас новоопремљене просторије Архива Града Градишка које се налазе у Културном центру Градишка.

На 255 квадратних метара је смјештено око 800 дужних метара документарне грађе Градске управе града Градишка која је раније била смјештена на три неусловне локације.

Градоначелник Аџић је истакао да је сљедећи корак дигитализација архивске грађе, формирање е-управе и електронске писарнице која ће бити увезана са архивом а која ће бити универзална за све градове и општине како би сви имали пасиван приступ једни према другима.

Он је истакао да би се на тај начин локалне управе повезале са републичким архивом и створио један систем.

„Град Градишка има жељу да убрзо крене у реализацију смарт платформе ида Градишка постане смарт сити и да се дигитализује цијели простор града, градска управа, комунална предузећа и јавна расвјета и да на тој платформи грађани могу добити све потребен информације“, рекао је Аџић.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да Лакташи иако имају мање архивске грађе од Градишке имају проблем са недостатком просторија за архивирање.

„Градишка је примјер како требамо рјешити свој Архив али исто тако ми смо данас овдије разговарали о софтверу за канцеларијско  пословање који би био јединствен за све локалне заједнице и који ћемо кандидовати на сједници  Савеза  општина и градова“, рекао је Бојић.

Директор Архива  Републике Српске Бојан Стојнић оцјенио је да је отварање Архива у Градишци од великог значаја за град али и Републику Српску истичући да су архиви ненаписане књиге о прошлости.

Начелница Одјељења за општу управу  Града Градишка  Божана Глувић рекла је да је због постављања покретних регала уштеђено око 70 одсто простора и створена могућност да се у Архив Града смјести још документарне грађе наредних пет година. Она је истакла да најстарија грађа датира из 1945. године.

Архив Града Градишка намјењен је за  Градску управу и у њега је смјештена  сва документација настала у раду Управе.

 Г.Влаинић

Share With: